A password will be e-mailed to you.

İstanbul’a bir mimarın gözünden bakmak… Ali Taptık, son yıllarda hem fotoğraf sanatındaki üretimi hem de kent üzerine düşünsel çalışmalarıyla anılan isimlerden. Taptık’ın Salt Sanatsal Araştırma ve Üretim Destek Programı kapsamında desteklenen projesi “Osmanbey: Sosyal ve Mekânsal Düğümlenmeler”, 19 Mart-15 Haziran tarihleri arasında Salt Galata’daki Mastercard Sergi Mekânı’nda izleyiciyle buluşuyor.

Ala Younis, Elvira Dyangani Ose, Fatma Çolakoğlu, Juan Pujol Rodríguez, Manuel Segade ve Vasıf Kortun’un yer aldığı Seçici Kurul tarafından yürütülen değerlendirme süreci sonucunda sergide, Sanatsal Araştırma Fonu kapsamında Aslı Uludağ’ın; Üretim Fonu kapsamında ise Ali Taptık ile Merve Mepa’nın üretimleri yer alıyor.

Ali Taptık, kentin görünmeyen hikâyelerini yeniden hatırlatıyor; kimi zaman bir fotoğrafta, kimi zaman bir haritada, kimi zaman da sokak aralarında…

Taptık’ın “Osmanbey: Sosyal ve Mekânsal Düğümlenmeler” başlıklı uzun soluklu çalışması, 2012’den bu yana İstanbul’un merkezi bir semtine odaklanıyor. Kentin hızla değişen yapısı, ticaretin kentsel dönüşümle kurduğu gerilimli ilişki ve mahallenin katmanlı hafızası bu projede kendine özgü bir anlatı buluyor. Fotoğraflar, eski gazete küpürleri, haritalar ve arşivsel notlar bir araya gelerek izleyiciyi şehrin sokaklarında bu kez bambaşka bir perspektifle dolaştırıyor. Taptık’ın deyimiyle bu sergi, izleyenin “oyun gibi keşfedebileceği” bir yapı olma özelliği taşıyor.

Mimar ve fotoğraf sanatçısı kimliğini yıllardır birlikte besleyen Taptık, mimarlık eğitiminin kent gözlemi üzerindeki etkisini şöyle açıklıyor: “İnsan yapı taşlarını net bir şekilde görmeye başlıyor. Yolda yürürken bile pencerenin pervazını, vidasını fark ediyorsunuz. Mimarlık eğitimi insana her şeyden biraz biraz bir fikir örgüsü kurmayı öğretiyor. İnsanı derinleştiriyor diyebilirim.”

Fakat bu derinleşmenin bir bedeli de var. Taptık, iyi bir gözlemciliğin zaman zaman yorucu olabileceğinin de altını çiziyor: “Bu gözlem çok artınca insanı psikoza doğru götüren bir şey. Sürekli uyaran olması durumu var. Onu belli bir seviyede tutmayı öğreniyorsun. Benim egzersizim yürürken fotoğraf çekmek.”

Ali Taptık’ın sergisi sadece geçmişe değil, geleceğe de açık bir kapı bırakıyor. Sanatsal Araştırma ve Üretim Destek Programı’nın katkısıyla hayata geçen bu projenin dijital ortama uygun yeni versiyonları da yolda.

Daha fazla yazı yok
2025-05-08 10:43:44