A password will be e-mailed to you.

Dünyanın en önemli edebiyat ödüllerinden biri sayılan Man Booker Roman Ödülü’nü bu yıl ilk romanı Arafta ile George Saunders kazandı. Adaylar arasında Paul Auster, Ali Smith, Mohsin Hamid ve Fiona Mozley gibi önemli yazarlar vardı.

İngilizce yazılmış romanlara verilen Man Booker Ödülü’nü alan George Saunders’ın Lincoln in the Bardo adlı romanı Amerika ile aynı anda Delidolu Yayınları’ndan Arafta ismiyle çıkmıştı.

Arafta, Amerikan İç Savaşı’nın en önemli ismi, eski ABD Başkanı Abraham Lincoln’ın yedi yaşındaki oğlu Willie Lincoln’ı kaybetmesinin ardından girdiği süreci, arka plana ABD’nin o dönemki politik olaylarını alarak anlatıyor. Kitap, ölüm, kayıp ve yas kavramlarına kendine özgü kurgusu ve mizahını da ekleyerek farklı bir açıdan bakılmasını sağlıyor…

Man Booker Roman Ödülü Seçici Kurul Başkanı Baroness Lola Young, Arafta’nın ödüle layık görülme gerekçesini şu sözlerle açıkladı: “Kazanan kitap, yeniliğiyle, yazım tarzıyla bir adım öne çıkıyordu. Jürilerden biri kitabı gökyüzünde patlayan havai fişeklere benzetti. Kitap; ölüm, yas, mahrumiyet gibi konulardaki düşüncelerimizi sorgulatıyor ve bunu yaparken kendi faniliğimizle, başkalarının ve özellikle sevdiklerimizin faniliğiyle barışmamızı sağlıyor.”

Önceki ödülleri ve başarıları

Saunders’ın Delidolu Yayınları tarafından Türkçeye çevrilen öykü türünde altı kitabı bulunuyor. 2013 yılında Time Dergisi’nin “Dünyadaki En Etkili 100 Kişi” listesinde yer alan Saunders “Aralığın Onu” adlı öykü seçkisiyle 2014 Folio Ödülü’nü kazanmış; 2002’de de The New Yorker tarafından “40 Yaşın Altındaki En İyi Yazarlar”dan biri seçilmişti.

Daha fazla yazı yok
2024-04-18 07:00:02