A password will be e-mailed to you.

Venedik Bienali son edisyonunda dünyanın içinde bulunduğu belirsiz, krizli ve karmaşık ortamı anlatan bir başlıkla kapılarını açacak: “May You Live in Interesting Times” (Enteresan zamanlarda yaşa!) Başlık ilhamını Britanya parlamentosunun üyelerinden Austen Chamberlain’in 1930’larda yaptığı bir konuşmada sarf ettiği ve bir “Çin bedduası” olarak bilinen sözlerden alıyor.

2019 Venedik Bienali’nin küratörü Ralph Rugoff, Batılı politikacıların yüzlerce yıldır konuşmalarında atıf yaptığı bu sözün yine Batı usulü bir oryantalizmden çıktığını, Çin kültüründe yer almadığını söylüyor. Tıpkı içinde yaşadığımız “post-truth” çağında, sosyal medyada ya da internette okuyup inandığımız, doğru kabul ettiğimiz birçok haber gibi…

Mayıs 2019’da kapılarını açacak 58. Venedik Bienali’ne dair Rugoff’un verdiği bir diğer ipucu ise bienalin bu kez ulaşılamayan, saklanan ve göz önünde olmayana odaklanacağı. Bu sayede sanatçılar sözüm ona gerçeklere alternatif üretmeye ve sanat severler de içinde bulunduğu dünyaya farklı açılardan bakmaya davet edilecek.

Rugoff, bienalin otoriter hükümetleri ve faşizmi yok edemeyeceğini ya da yerlerinden olan insanlara yardım edemeyeceğini ancak dolaylı olarak, sanat sayesinde, insanları “enteresan zamanlarda” nasıl yaşanacağına ve nasıl düşünüleceğine dair kılavuz olabileceğini söylüyor.

“Post-truth” 2016’da yılın kelimesi seçilmiş, 2017 ise Damien Hirst “post-truth”u tema olarak kullandığı Treasures from the Wreck of the Unbelievable (İnanılmazın Enkazından Hazineler) bir sergi düzenlemişti.

 

İLGİLİ HABERLER

Venedik Bienali’nin küratörü açıklandı

Prosecco içip vakit öldürmenize imkan tanıyan bir 57. Venedik Bienali

Daha fazla yazı yok
2024-04-27 14:15:57