A password will be e-mailed to you.

Hindistanlı bilim insanları taşlara oyulan binlerce yıllık çizimler buldular ve bu çizimlerin çok eski bir süpernovayı resmettiğini düşünüyorlar.

Indian Journal of History of Science’da yayımlanan çalışma, Keşmir Vadisi’nde bulunan 5 bin yıllık çizimlerin dünya tarihinin bilinen en eski süpernova tasviri olabileceğini gösteriyor. İddia 1969’da bulunan ve başlarda bir av sahnesini anlattığını düşünülen bir kaya parçasına dayanıyor. Astrofizikçi Mayank Vahia’nın Guardian’daki röportajında da belirttiği üzere resimde iki tane güneş gözüküyor ve bu mümkün değil. Ayla güneşin aynı anda görünmesi söz konusuysa bile bu kadar yakın olmamaları gerekiyor. Araştırmacılar bu nedenlerle ikinci parlak objenin bir yıldızın süper patlaması sonucu ortaya çıkan aşırı parlaklık yani süpernova olabileceğini öne sürüyor.

1054 yılında gerçekleşen süpernova sonucu ortaya çıkan Yengeç nebulası, Space Telescope Science Institut/NASA

Ekip tezini desteklemek için Hindistan’ın Keşmir bölgesinden gözlemlenebilecek süpernovaları da araştırdı. M.Ö. 4600 yıllarında gerçekleşen Supernova HB9 en güçlü aday olarak ortaya çıktı. Araştırma derinleştirildikçe çizimin basit bir av sahnesi değil, o dönemde bir gecenin gökyüzü haritası olduğu ihtimali kuvvetlendi. Çizimler gece haritasına yerleştirildiğinde Orion civarında gerçekleşen patlamanın avcı yani Boğa Burcu olarak resmedildiği de görüldü. Tahminlere göre avcının sağındaki hayvan ise Andromeda ve Pegasus.

Çalışma 2013’te yayınlamasına rağmen, keşif Vahia’nın geçtiğimiz günlerde katıldığı bir Podcast yayınında anlatmasıyla duyuldu. Tüm bunların bir tesadüf olma ihtimali bulunsa da ışıkların olmadığı, havanın kirlenmediği parlak gökyüzünde insanların bu patlamalara şahitlik ettiği muhakkak…

 

İLGİLİ HABERLER

“İyi niyet” ile 5 bin yıllık tarihi yok ettiler

Bilim insanları kararını verdi: Mona Lisa gülüyor

Bilim kanıtladı: Çığlık’a kuş pislememiş

Daha fazla yazı yok
2024-04-20 09:52:04