A password will be e-mailed to you.

1994 yılından bu yana LGBTİ+’ların maruz kaldığı ayrımcılık biçimlerini bertaraf etmek için çalışan Kaos GL Derneği Ankara Queer Sanat Programı açıyor. Ankara’da queer sanat üretim süreçlerini teşvik etmek için dünyanın her yerinden başvuruya açık uluslararası bir konuk sanatçı evi kuran dernek 1 Nisan’a dek başvuruları kabul edecek.

1980’lerin sonunda birbirini parklarda çark esnasında bulan eşcinseller, 90’larda bir dergi çıkarma hayaliyle bir araya gelir ve 1994 yılında bu hayal gerçekleşir. “Yalnızca Gettoları Değil Kentin Tamamını İstiyoruz” sloganıyla yola çıkan Kaos GL aktivistlerinin dile getirdiği gibi geçen 25 yılın ardından mücadele alanları da çeşitlenir.

Kaos GL şu sıralar 35 farklı şehirde binlerce insana, onlarca farklı meslek grubuna yönelik faaliyetler yürütüyor. Kaos GL Dergi, hakemli queer çalışmaları dergisi Kaos Q+, 2007 yılında yayın hayatına başlayan haber sitesi, son 10 yıldır mültecilerle birlikte yürüttüğü faaliyetlerle ve sanat alanındaki çalışmalarıyla aktivizm için yeni alanlar ve yeni aletler icat ediyor.

İki yılda bir güncel sanat sergileri gerçekleştiren Kaos GL, açtığı bu program altında Ankara’da queer sanat üretim süreçlerini teşvik etmek için dünyanın her yerinden başvuruya açık uluslararası bir konuk sanatçı evi kuruyor. Dünyanın her yerinden sanatçılara açık Konuk Sanatçı Programı, iki aylık dönemlerden oluşacak. Program her sene toplamda 5 sanatçıyı kabul edecek.

Konuk sanatçı evinin avantajları

Her sanatçının münferit kullanıma açık konaklaması ve çalışması için ücretsiz bir ev-atölye tesis edilecek. Bu evin ısınma, su, elektrik, wifi vb. masrafları program tarafından karşılanacak. Ankara Queer Sanat Programı, sanatçılara programda iki ay süresince eser-proje üretmek istedikleri taktirde eserlerde kullanmaları için 400 Euro temin edecek.

Kaos GL Akademi ve Kültürel Çalışmalar Programı sanatçıların Ankara’da geçirecekleri zaman diliminde programın danışmanlarıyla, sanat mekanlarıyla bir araya gelmesi konusunda destekleyecek. Konuk sanatçıların bu süreçte dil sorununu bertaraf etmek ve şehirdeki hareketliliğini kolaylaştırmak için ayrıca bir asistan yardımcı olacak.

Yurt dışından ya da şehir dışından gelen sanatçıların Ankara’ya ulaşım masrafları Ankara Queer Sanat Programı tarafından organize edilecek ve karşılanacak. Vize işlemleri için istenildiği takdirde sanatçıya davet mektubu verilecek. Sanatçıların 2 ay süreyle günlük yemek, yol vb. masrafları karşılamaları için 800 Euro verilecek.

Kimler başvurabilir?

Başvurular ücretsiz olduğu programda yurt dışından başvuracak sanatçıların orta seviyede İngilizce bilmesi zorunluluğu bulunuyor.

Ankara Queer Sanat Programı’na başvuran sanatçıların portfolyoları sanat profesyonellerinden oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilecek. Programa kabul edilen sanatçılar son başvuru gününden 15 gün sonra açıklanacak.

Başvurular apply@ankaraqueer.art adresinden kabul edilecek ve seçici kurul tarafından kabul edilen isimler belirlenecek.

Seçici kurul

Fatih Özgüven, Sanat Eleştirmeni, Çevirmen, Yazar

Nilbar Güreş, Sanatçı

Çelenk Bafra, Saha Derneği Direktörü, Küratör, Yazar

Derya Bayraktaroğlu, Küratör, Yazar

Erinç Seymen, Sanatçı

Kevser Güler, Küratör

Bige Örer, İstanbul Bienali Direktörü

Ege Berensel, Sanatçı, Görsel Araştırmacı

Aylime Aslı Demir, Editör, Küratör

Danışma Kurulu

Tanıl Bora, Akademisyen, Yazar, Çevirmen

Sibel Tekin, Akademisyen, Video Aktivist

Funda Şenol Cantek, Akademisyen, Yazar

Metehan Özcan, Sanatçı, Akademisyen

Ege Berensel, Sanatçı, Görsel Araştırmacı

Deniz Artun, Galeri Nev Direktörü, Küratör, Yazar

Ayla Deniz, Akademisyen

Aylime Aslı Demir, Program Direktörü

 

İLGİLİ HABERLER

Uluslararası Hrant Dink Ödülü Kaos GL ve Samar Badawi’nin

Akit’in hedef gösterdiği yayınevinden açıklama

Daha fazla yazı yok
2024-04-25 08:53:45