A password will be e-mailed to you.

Önce 2020’de Covid-19 ve sonra 2021’deki NFT salgınıyla zor günler yaşayan galerilerin canını son günlerde bir de kurumların bünyelerinde yaşanan ayrımcılık, sömürü ve istismar hikayelerini bir araya getiren bir sosyal medya hesabı sıkıyor.

Instagram ve Twitter’daki @cancelartgalleries adlı hesapta ismini vermeyen kullanıcılar galerilerde yaşadıkları kötü tecrübeleri paylaşıyorlar ve maruz kaldıkları muameleyi yapan kurumları ve yöneticilerini afişe ediyorlar. Son gönderilerinde Türkiye’deki Istanbul74’e odaklanan hesap dünyanın her köşesinden mağdur çalışanlarını hikayelerine yer veriyor.

Istanbul74’ün ve yöneticileri Demet Müftüoğlu Eşeli, Alphan Eşeli ve Bahar Akyıldız’ın etiketlendiği gönderilerde kadın düşmanlığı, İslamofobi, ırkçılık, cinsiyetçilik gibi suçlamalar yer alıyor. Özellikle Demet Müftüoğlu Eşeli’nin direkt olarak isminin verildiği gönderilerde birçok eski çalışan; ekiptekilerin makyajı, giyimi ve kilosuyla dalga geçildiğini, suistimal edildiklerini ve toksik bir ortamda iş yapmaya mahkum edildiklerini iddia ediyor.

Hesapta afişe edilen galeriler arasında Postmasters Gallery, Tanya Bonakdar Gallery, Todd Merrill Studio, Pace Gallery ve David Zwirner gibi dünya çapında birçok ünlü galeri yer alıyor.

Salgın ve Black Lives Matter tetikledi

Hesabın açılmasında Covid-19’un ve Black Lives Matter hareketinin önemli bir etkisi var. Salgından en çok etkilenen sektörlerden biri olan sanat çalışanları Haziran 2020’de, karantinanın başladığı Mart 2020’den beri kötü giden koşullara ve artan ırkçılığa karşı bu yola başvurdu. Özellikle Black Lives Matter hareketine verilen kurumsal desteğe rağmen bunu kurum kültürüne yansıtmayan galeriler bu şekilde afişe edildi.

@cancelartgalleries sanat dünyasında yaşananların paylaşıldığı tek sosyal medya hesabı değil. @changethemuseum, @noneutralalliance, @xsfm0ma, @ABetterGuggenheim ve @surviving_the_artworld de ona yakın tarihlerde açılmış ve müze, galeri gibi sanat kurumlarının içyüzünü ortaya dökmek için açılmış benzer platformlar. Bu platformlar sanat dünyasını daha iyiye götürecek bir değişim yaratacak mı, bunu zaman gösterecek.

 

İLGİLİ HABERLER

Bu eser aslında kimin?

2020’de bir müze nasıl olmalı?

Daha fazla yazı yok
2024-04-19 15:42:29