A password will be e-mailed to you.

Sanatatak yazarı Efe Beşler bu hafta ve her hafta yeni çıkan kitaplardan seçiyor: ‘Adabımuaşeretin Zararları’, ‘ 100 Şarkıda Memleket Tarihi’ ve ‘Hovarda Alemi: Taşrada Eğlence ve Erkeklik’.

Sanatatak yazarı Efe Beşler bu hafta ve her hafta yeni çıkan kitaplardan seçiyor: ‘Adabımuaşeretin Zararları’, ‘ 100 Şarkıda Memleket Tarihi’ ve ‘Hovarda Alemi: Taşrada Eğlence ve Erkeklik’.

Adabımuaşeretin Zararları 

Son zamanlarda Anadolu’dan sürülen Ermenilerle ilgili birçok kitap yayınlanmaya başlandı. 2000 yılından sonra tarihimizi farklı bir perspektiften kucaklama, kurcalama arzusu ile Ermeni toplumu ile çok sayıda makale ve kitap yazıldı. Hatta Anadolu’daki şehirlerde Ermenilerin izleri sürülmeye başlandı. Ermeni toplumunun 19. yüzyıl Istanbul’undaki sosyal hayatları, yaşamlarını doğal haliyle hicvederek anlatan bir kitap yayımlandı. Bu sefer, Yaşanan Büyük Felaket’in sebepleri ve sonuçlarına yerine Ermeni toplumunun olağan hayatına odaklanmış. Can Yayınları’dan Hagop Baronyan imzalı Adabımuaşeretin Zararları adlı bu kitap, Ermenilerin dönemin şartları altında sosyal hayatlarını merak edenler için önemli bir kaynak diye düşünüyorum. 

Hagop Baronyan kimdir?

1843 yılında Edirne’de doğan Baronyan gazetecilik, oyun ve mizah yazarlığı yapmıştır. Osmanlı ve Ermeni tiyatrosunun önemli kişiliklerinden biridir. Hatta kendisi “Ermenilerin Molieri” olarak bilinmektedir. 1891 yılında Istanbul’da vefat etmiştir. 

 

 100 Şarkıda Memleket Tarihi

Murat Meriç’in uzun yıllar içinde toplandığı ‘100 Şarkıda Memleket Tarihi’ adlı kitabı geçen haftalarda  Ağaçkakan Yayınları tarafından yayımlandı. 

Çoğu zaman müziğin ritmiyle coşarız. Sözlerine aldırmaz, hızla tüketir geçeriz. Bazen de sözlerini biliriz ama hangi şartlarda ortaya çıktığını ya da hikayesine pek aldırmayız.  İşte bu emek dolu çalışma, biz okuyucuları geçmişe yolculuk yaptırarak, o dönem yapılan şarkıları mercek altına alıyor.  Yazar, geçmişin izlerini sürerek, hem Türkiye hem de dünyada yaşanan dönüşümleri sağlayan kendince 100 önemli şarkıyı kronolojik bir sırada toplamış.  Yeni rejim inşa edilirken bölümünden Memleket Ahvaline, Küçük Amerika olma yolunda ilerlerken bölümünden Yeni Oyuncaklara , Futbol tarihinden 1 Mayıs’a  kadar içinde birçok toplumsal ve sosyolojik olayları anlatan şarkıların incelemelerini bu kitapta bulabilirsiniz. Özet olarak, ilgili dönemlerdeki şarkıların hayata, toplumsal olaylara, siyasete bakışlarını inceliyor. Genelde 40 ve üstü insanların anılarına hitap etmesine rağmen yeni kuşağa da 2013 yılı ile seslenen değerli bir kitap. 

 

Hovarda Alemi: Taşrada Eğlence ve Erkeklik

Osman Özarslan imzasıyla İletişim Yayınları’ndan çıkan “Hovarda Alemi: Taşrada Eğlence ve Erkeklik” kitabı. 

Çoğumuz taşradaki erkeklik kültürünü az çok biliriz. Küçük kentlerdeki ev, çocuk ve iş yaşamı arasında kalmış erkeklerin kaçış noktasıdır gazinolar. Ana teması erkeklik olan kitap bu kaçış noktasındaki “Erkeklik” hallerine ışık tutuyor. 

Feminist literatürün dışında artık “Erkeklik” ile ilgili çalışmalar da çıkmaya başladı. Erkekliğin sorgulanması, o kimliğin masaya oturtulmas ile cinsiyet eşitsizlikleri daha çok ifşa edilmeye başlandı. Hem de erkekler tarafından. Bu çalışma, taşradaki erkeklerin eğlence kültüründeki davranışlarını, kodlamalarını, raconlarını ele alıyor. Özellikle gazino ortamının bu kodlamalara, raconlara açık olmasından dolayı derin ve kapsamlı analizini yapıyor yazar. Gazinolarda kadınlara karşı “kanıtladıkları” erkeklik performanslarını açık bir şekilde anlatıyor. Bu dünyada fedailerin dışında konsomatrislerin dünyası da inceleniyor ve erkeklere bir ayna tutuyor.  

Daha fazla yazı yok
2024-04-20 05:08:20