İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nin (MİAM) proje ortağı olduğu Distopya Festivali, İTÜ MİAM Galeri’de başlıyor. 30 Ekim’den 3 Kasım’a kadar devam edecek festivalde sergiler, performanslar ve etkinlikler gerçekleşecek. İlk adımlarını bu yıl atan Distopya İstanbul Sound Art Festival’a Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı ile İstanbul Teknik Üniversitesi MIAM ev sahipliği yapıyor.

Ses sanatı, tıpkı bir heykeltıraşın mermeri yontarak şekle dönüştürmesinde olduğu gibi sesi bir nesne halinde kavrayarak, elde edilen soyut bileşenleri biçimlendirip sanat yapmak için kullanan bir sanatsal yaklaşım. Günümüzde her alandaki disiplinlerin birbiri içine girdiği bir çağda sanat da farklı yaklaşımların bir arada vuku bulduğu sanat eserlerinin meydana gelmesine olanak sağlıyor. Tarihsel
kaynakları 20. yüzyıl başlarında belirginleşmeye başlayan ses sanatı, yapısal içeriğini büyük ölçüde sesin üretimi ve saklanıp yeniden üretimi üzerine kurguluyor. Dünyanın çeşitli bölgelerinde boy gösterme uğraşı içinde olan ses sanatı, Türkiye’de de birçok sanatçı ve düşünür tarafından ele alınıyor.

Mario Asef – Edad de Hielo – Ice Age

 

Dystopie Sound Art Festival‘ın Eylül 2018’de Berlin’de görücüye çıkışından sonra Distopya İstanbul Sound Art Festival, Berlin ve İstanbul arasında 2018 yılında kurulan ses sanatı konusundaki kültürel köprünün devamlılığını sağlama gayreti içinde. Festivaldeki sanatçılar işleriyle sanatın özünün distopyayı betimleyebilmesine rağmen distopyan olmaktan fazlasıyla uzak olduğunu kanıtlıyor. Almanya ve İstanbul arasındaki siyasetin geriliminin medyada distopyan olarak sergilenmesinin; kişiler, kurumlar ve bu durumda Berlin ve İstanbul özelinde sanat organizasyonları, sanatçılar ve sanat kuruluşlarının işbirliği düzlemine yansımadığını da gösteriyor.

Selçuk Artut – Estranged Music

Türkiye’de daha önce 2003 yılında 2003 yılında kavramsal çerçevesi Başak Şenova, Paul Devens ve Emre Erkal tarafından oluşturulan Ctrl_Alt_Del Ses Sanatı etkinliği gerçekleşmişti. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen Kim Cascone, Scanner, Paul Devens, Matt Wand, Merzbow, 2/5 BZ, Michel Masifisz, Marco Roininen, Telco Systems, Gel, Kippi Kaninus, Zafer Aracagök, Nathalie Bruys gibi sanatçılar İstanbul’un farklı mekanlarında performanslar sergilemiş, söyleşilerde konuşmuş ve çalıştaylar düzenlemişlerdi.

Distopya İstanbul Sound Art Festival

AÇILIŞ

30 Ekim 2019, 17:00 – İTÜ MİAM Galeri
Ziyaret Saatleri: 31 Ekim – 3 Kasım 2019, Her Gün 10:00 – 18:00

İTÜ MİAM Galeri’de Eser Sergileyen Sanatçılar:

İpek Görgün – Ode to Joy
Golo Föllmer – Two Hotels
Gürkan Maruf Mıhçı – 415.0Wh
Georg Klein – NILAND – The Dry and the Wet
Selçuk Artut – Estranged Music

AÇILIŞ GÜNÜ KONSERİ

30 Ekim 2019, 19:00 – İTÜ MİAM Galeri
Sanatçılar: Cevdet Erek, Sair Sinan Kestelli, Klank.ist ve Jeremy Woodruff

 

İLGİLİ HABERLER

MİAM Bestecilik ödülü Fati Fehmiju’nun

İstanbul’un iki müzik kütüphanesi birleşti!

Daha fazla yazı yok
2024-03-28 10:42:15