A password will be e-mailed to you.

Türkiye’nin en büyük sinema zinciri Mars’ın Güney Koreli bir firmaya satılacağı haberleri üzerine Kaan Müjdeci’nin sözcülüğünü yaptığı sinemacılar bu anlaşmaya karşı çıktı. Sebep tekelleşme…

Türkiye’deki gişe hasılatının yarısını, sinema reklam gelirlerinin yüzde 90’ını Mars Sinemaları elde ediyor ve bu dev sinema zinciri Güney Koreli CJ CGV’ye satılıyor. Başını ödüllü yönetmen Kaan Müjdeci’nin çektiği sinemacılarsa 688 milyon dolarlık bu anlaşmaya karşı çıkıyor. Yıl sonunda her 4 sinema salonundan 3’ünde Ali Baba ve 7 Yüceler ile Düğün Dernek 2’nin gösterilmesinin olağan bir şey olamayacağını söyleyen grup 1948’de Paramount’a açılan antitekel davasını örnek alıyor. Aynı o dönemki Paramount gibi Mars da hem sinema yapımcılığı yapıyor hem de yapımcılığını yaptığı filmleri gösterime sokup dağıtıyor. Karşı grubu rahatsız eden tam da bu. Cannes, Venedik, Berlin, Toronto ve Sundance gibi festivallerde ödüllere boğulan filmler söz konusu Türkiye pazarı olduğunda görmezden geliniyor. Müjdeci “Bir şey yarattığınızda temel sorun bunun insanlara ulaşmasıdır. Böyle kontrolsüz bir dağıtım zinciri başka bir sektörde olsa asla hoşgörülmezdi. Neden film endüstrisinde tahammül ediliyor, bilmiyorum” diyor.

Konuyla ilgili ne Mars CEO’su Muzaffer Yıldırım ne de CJ sözcüsü yorum yapmıyor. Rekabet kurulu şikayetler üzerine bir araştırma başlattı ancak Mars’ın rakiplerini yok etmeye çalıştığına dair bir bulguya ulaşılmadığını açıkladı. 126 sayfalık raporda tekelleşmeye dair iz bulunamazken Kaan Müjdeci bu konuda bir belgesel çekti. 45 dakikalık Kapalı Gişe: Türkiye’de Tekelleşen Film Dağıtımı (Only Blockbusters Left Alive: Monopolizing Film Distribution In Turkey) bugün 13:30’da İstanbul Film Festivali‘nde gösterilecek. Yapımda Müjdeci’nin yanında Şenay Aydemir, Evrim Kaya ve Fırat Yücel gibi isimler de yer alıyor.

(bloomberg)

Daha fazla yazı yok
2024-05-18 05:25:59