A password will be e-mailed to you.

Londra’da yaşayan yönetmen Barış Celiloğlu, kurucusu olduğu tiyatro kumpanyası Theatre East N Bull bünyesinde, karantina döneminde artan kadın cinayetleri ve aile içi şiddet üzerine Lockedown Locked In  (Karantinada Hapis) adlı bir dijital tiyatro projesi geliştirdi.

Geçtiğimiz Nisan ayı itibarıyla İngiltere, Yunanistan, İspanya, Rusya gibi ülkelerdeki kadın örgütleriyle temaslar kuran Barış Celiloğlu, muhtelif kadın örgütleriyle yaptığı görüşmeler sonucunda, dünyanın hemen her yerinde, kadın cinayetlerinin pandemi döneminde önemli artış gösterdiğini tesbit etti ve bu konudaki araştırmalarını derinleştirdi. Karantinanın devam ettiği üç hafta içinde sadece Londra’da kadın cinayetlerinin üç katına çıktığını ve 14 kadının öldürüldüğünü öğrenen Celiloğlu, bazı ülkelerde bu ölümlere çocukların da dahil olduğu gerçeğiyle yüzleşti.

 

Barış Celiloğlu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Türkiye’de bu sayının çok daha fazla olması nedeniyle konuyu ele alan bir dijital tiyatro projesi geliştirmenin bu dönemde daha da elzem olduğunu gören yönetmen Barış Celiloğlu, Nisan ayı boyunca süren kapsamlı araştırmalar yaptı. Nisan sonu itibarıyla, sekiz ülkeden yazarları bir araya getirdi ve onlarla Zoom toplantıları yaparak projesini olgunlaştırdı. Karantina döneminde artan kadın cinayetleri konusunda yaptığı araştırma sonuçlarını yazarlarla paylaşarak, monolog yazım sürecini başlattı.

Lockedown Locked In (Karantinada Hapis) adlı projeye İngiltere, Türkiye, Yunanistan, İspanya, Rusya, İtalya, Polonya ve Avustralya’dan yazarlar ve oyuncuları da dahil eden yönetmen Barış Celiloğlu, monologların yazım sürecini de aktif biçimde yönetti; monologların, yaptığı araştırma bulgu ve gerçeklerine uygun yazılmasına ve aynı zamanda birbirinden farklı hikayeler oluşturulmasına öncülük etti.

8 bölümlü tiyatro

İspanyol oyuncu Montse Gili

Celiloğlu, monolog yazım sürecinin tamamlanması sonrasında, dünyanın sekiz farklı ülkesinden yaklaşık 25 oyuncu ile Zoom üzerinden provaları başlattı. Projeye Türkiye’den katılan sanatçılar arasında Füsun Demirel, Halide Eşber, Ada Burke, İrem Sayılgan, Dilek Yorulmaz, Naz Yeni, Aslı Özgönül ve Ezgi Bakışkan gibi oyuncuların yanı sıra, Onsun Meryem, Yapıncak Gürerk, Betül Dünder gibi şair ve yazarlar da var. Projenin teknik ekibinde ise, Çiğdem Boru (video artist/editör), Şeref Özdemir (video artist/editör), Ceren Ayşe Özbudun (ses tasarımcısı), Berna Vardar (çevirmen) ve müzisyen olarak Ezgi Günüç bulunuyor.

İspanya’dan oyuncular Nuria Benet, Antonio Gil Martinez, Alexandra Restrepo, Montse Gili, Montserrat Roig; yazar olarak Esther Lazaro, Laura Aparicio, Elena Belmonte, Cristina Simon Mencion, Yunanistan’dan oyuncular Anastasia Revi, Matina Kar, Lydia Vie, Sevi Filippidou, Tania Batzoglou, yazar olarak Nina Rapi ve Elena Mochla; Rusya’dan Maria Kroupnik, Nina Belenitskaya, Marina Krapivina, Natalya Milantyeva, Lubov Strizhak, Polina Glukhova, Elizaveta Kovalski, Julia Chesnyak, Angelina Debor, Natalya McDonald, Elena Seregina, Aleksandra Kareeva gibi yazar ve oyuncuların; Kıbrıs’tan şair Neşe Yaşın, Chara Savvidou ve Eleni Skarpari; İngiltere’den Salma Caller, Charlotte Jennings, Dzifa Afi Benson, Nisha Bakhoo, Fiona Dawson, Patrizia Paolini, Liz Thomas, Margaret Cohen; Avustralya’dan Jeanette Cronin, Jane Phegan, Nikita Waldron ve Belinda Giblin gibi tanınmış isimlerin katıldığı Lockedown Locked In (Karantinada Hapis) dijital tiyatro projesi 6 aylık yoğun bir çalışma sürecinin ardından, tamamıyla dijital platformlarda yayınlanmak üzere, Ekim sonunda gösterime hazır olacak.

Lockedown Locked In (Karantinada Hapis) sekiz bölümden oluşan özgün bir dijital tiyatro projesi olarak planlandı. Projenin sekiz bölümden oluşmasının nedeni proje kurgusunun aile içi şiddetin cinayet zaman çizelgesini kopya etmesiyle ilintili. Kadın örgütlerinin belirlemelerine göre, kadın cinayetleri sekiz aşamada gerçekleşiyor. Bu gerçekten yola çıkan Celiloğlu, projeyi sekiz bölümde geliştirmeye karar verdiğini belirtiyor.

 

İLGİLİ HABERLER

Mülteci kadınlar seslerini tiyatro ile duyuruyor

Kadına Yönelik Şiddeti Sonlandırmak için “Karanlığı Aydınlat”

Kadına şiddeti normalleştirmemek için

Daha fazla yazı yok
2024-04-29 14:11:01