Dizinin dördüncü bölümü yeni sorular doğurdu, “O doktor, kurşunu nasıl Maeve’nin karnında unutuyor?”, “Doktorlar niye Westworld‘e maskeli ve hava geçirmeyen bir kıyafetle iniyor”un dışında dizinin akışı ilgili sorular da arttı. Bir önceki bölümde William’ın hikayesinin geçmişte geçtiğine dair bir ipucu daha vardı. Logo gene güncel halinden farklı bir şekilde görülüyordu. Fakat bu zaman akışı o kadar günümüz ile iç içe ki, iki zaman düzlemini birbirinden ayırmaya çalışmak gerçekten yorucu.

Soruların cevaplarını kurcalamadan önce Anthony Hopkins‘in sahnesinden bahsedelim. Dr. Ford (Hopkins), dizinin başında bize, biraz sıkıntılı ama tatlı bir amca olarak tanıtıldı. Diğer bölümlerde yavaş yavaş değişen algı bu bölümde sonuca ulaştı ve gerçek yüzünü gösterdi. Ford’un yeni hikayesini engellemek isteyen Theresa Cullen ile olan sahnede, tam kırmızı şarap doldurulurken duran robotlar tesadüf değil. Dökülen kırmızı şarap, Ford’un, bu hikayeyi tasarlamak için kan dökmeye hazır, daha önce de bu uğurda kan dökmüş olduğunu gösteriyor (Sonuçta adam Hannibal, Therasa akşam yemeği olmadığına şükretsin).

Dr. Ford’u rahatsız eden, bu senaryo akışını tasarlamaya onu iten muhtemelen Arnold’ın sırrını bulmak istemesi. Siyah Şapkalı Adam‘ın da yeni senaryodaki Wyatt’ın desteğine başvurması bu yüzden olabilir. Labirent’in bir önceki bölümde nereye çıkacağını yazımda tahmin etmiştim. Bu bölümde o tahmini destekleyen detaylar var.

Daha önce fark edilebilecek bir noktayı ancak bu bölüm Maeve sayesinde fark ettim. Doktorlar Westworld’de, sanki karantina alanına inmiş gibi dışarıdan hava almayacak kıyafetler ve oksijen maskeleriyle dolaşıyorlar. Robotları ameliyat ederken ise bu kadar detaylı kıyafetleri yok. Ortam madem bu kadar tehlikeli neden ‘ziyaretçiler’ en azından maske takmıyor? Tamamen prodüksiyon seçimi olabilecek bu konu hakkındaki teorimi altta yazacağım, isterseniz atlayabilirsiniz.

Aklıma ilk gelen, gelecekte insanların bir virüse yenik düşmesi ve ölmeleri. Oysa bizim izlediğimiz ‘ziyaretçiler’, geçmişte vücutları dondurulmuş, virüse bağışıklığı olan insanlar. Bu insanları virüslü ortama sokarak bağışıklık sisteminin nasıl işlediğini inceliyorlar. Dr. Ford ve Theresea, yaş olarak virüse karşı bağışıklığı gelişmiş insanlar olabilir. Bu teorinin doğru olması için, ziyaretçiler dışında, yüzeye çıkan tüm genç ‘insan’ların robot olduğunu varsaymamız gerekiyor. Yani zaten robot çıkmazsa sürpriz olacak. Çünkü Luke Hemsworth‘ün karakteri Ashley Stubbs ve güvenlik uzmanı ablamız da robot.

Bu teori dediğim gibi sadece bir sanat yönetimi seçimi  olabilir. Ve tabii ki Maeve’in karnında unutulan kurşun sadece hikayeyi ilerletmek için yazılmış bir tembel senaryo hamlesi. O konu hakkında başka bir teorim yok.

Westworld

Maeve (sağda), Westworld

Labirent nereye çıkıyor?

Üçüncü bölüm yazımda, Labirent’in ‘yapay zekası yeterince gelişmiş robotlar cenneti’ olabileceğini yazmıştım. Dördüncü bölümde bunu destekleyen ipuçları var, mesela Bernard’ın, Dolores’e Labirent’ten bahsetmesi. Siyah Şapkalı Adam, bu bölgede Arnold’ın kuralları çiğneyip gerçek dehşet ve gerçek ölümün yaşanabileceği bir alan oluşturduğundan bahsediyor. Fakat labirentin bir bölgeye değil de bir düğmeye çıktığını söyleyenler var. Bu teoriye göre düğme, tüm robotları aynı anda kapatabiliyor.

Ayrıca, Dolores’in gördüğü çocuk robot, “Senin geldiğin yerdenim” dediğinde, Dr. Ford’un ikinci bölümde bahsettiği kiliseyi görüyoruz. Bu kilise, Labirent’in girişi olabilir. Tanrı ve din temasının bu kadar işlendiği bir dizide ‘şeytan’ olarak kodlanan Dr. Ford’un (Hector’ün bu bölümde böyle bir cümlesi bile var), kilise kapısından girerek gerçek Tanrı’ya kavuşan robotlar tarafından yenilmesi tam da Lost‘un yaratıcılarından olan JJ’e yakışır bir twist (sürpriz) olur.

Zaman Akışı

Zaman akışının farklı işlediğinden neredeyse emin gibiyiz. William’ın sahnelerindeki logo bu teorinin çıkış noktası. Nolan’lar bu teorinin üzerini örtmek için farklı yöntemler deniyor. Dolores’in elinde silah ile William’ın yanına gelmesi, bu teoriyi yok saydırabilecekken, dördüncü bölümde farklı bir detay senaryoya eklendi. Kendi loop’undan ayrılan Dolores, William ile yola çıktıktan sonra, güvenliklerin bulunduğu sahneye geçti. Bu sahnede loop’tan kopan bir robot olduğundan bahsedildi. Fakat bu robotun kim olduğu söylenmedi. Dolayısıyla bu tamamen farklı bir robot olabilir. Muhtemelen bahsedilen robot Siyah Şapkalı Adam’ın kaçırdığı Lawrence karakteri.

Geçmişte geçiyor olması muhtemel bir diğer hikaye de Bernard ve Dolores’in konuşmaları. Bernard, Dolores ile konuştuğu iki bölümde de aynı cümlelerle konuşmaya başladı ve aynı cümlelerle sohbetini bitirdi. Yani Bernard ve Dolores’in sohbetleri de bir loop olabilir.

Yılan Dövmeli Kız

Bu teoriden çok ufak bir alkış seansı. Yılan dövmeli kız Westworld‘ü neden sevdiğimin özeti gibi bir karakter. Üzerine gerçekten düşünülmüş ‘yalan’ bir geçmiş hikayesi. Bir yan karakterin böyle bir hikaye ile karşımıza çıkması güzel bir sürpriz. Kendisine ayrı dizi çekilse izlettirebilecek bir karakter yaratmayı başardılar. Üçüncü bölümde de Dr. Ford Wyatt hikayesini yazmadan önce Teddy’ye “Daha önce orijinal bir hikayen yoktu çünkü yazmaya üşenmiştik” demişti, Wyatt hikayesini yazdıktan sonra ise Teddy bir anda üç boyutlu bir karaktere dönüştü. Bu tip ufak dokunuşlardan dolayı Nolan’ları tebrik etmek gerekir.

Kafası ezilmiş robot

Jeremy Fuster’a ait teori de bu robotun insanlara tapmaya başlamış olabileceğinden bahsediyor. Mitolojide Orion, birçok hayvanı avlayan usta bir avcı. Orion, robotumuza göre hayvanlar yerine robotları avlayan bir Tanrı simgesine dönüşmüş olabilir. Teori doğru mu bilemem fakat makyaj ve hareket eden çene efekti oldukça başarılıydı.

Westworld hâlâ heyecanını kaybetmemiş arkadaşlar, bir sonraki bölümde görüşmek üzere…

 

 

Daha fazla yazı yok
2024-03-28 13:03:08