A password will be e-mailed to you.

Köln’deki Museum Ludwig, göçmen işçilerin hikayelerinin kamusal görsel hafızasında neredeyse yok denecek kadar az olduğu bir şehirde, fotoğraflı göç öykülerine odaklanacak.

IN SITU: Photo Stories on Migration (Yerinde: Göç Üzerine Fotoğraf Hikayeleri) sergisi kişisel fotoğraflara ve Yücel Aşçıoğlu, Tayfun Demir, Chrysaugi Diederich, Onur Dülger, Antonella Giurano, Antonios Gogos, Zeynep Gürsoy, Alpin Harrenkamp, ​​Ali Kanatlı, Bengü Kocatürk-Schuster, Angela L., Özdağ ailesi, Mitat Özdemir, Asimina Paradissa, Rosa Spitaleri, Fikret Üçgüler ve Sofia ile Ioanna Zacharaki röportajlarına yer verecek. Ayrıca Alibaba G., Salih G., Marie Claire Ippolito, Romolo di Sabatino ve Almanya’daki Dokümantasyon Merkezi ve Göç Müzesi (DOMiD) tarafından sağlanan isimsiz başka fotoğraflar da sergilenecek.

Kişisel fotoğraflar; Jörg Boström, Chargesheimer, Christel Fomm, GAG Immobilien AG (Köln), Heinz Held, Candida Höfer, Kurt Holl, Gernot Huber, Rheinisches Bildarchiv Köln, Ulrich Tillmann, Schulz, Dieter Storp, Ruhr-Universität Bochum, Guenay Ulutuncok, Manfred Vollmer, Ludwig Wegmann, Eusebius Wirdeier’deki öğrencilerin şehir yaşamı fotoğrafları, Edith Schmidt-Marcello ve David Wittenberg’in bir filmi ve Ulf Aminde’nin video projesi ile birlikte sunulacak.

Aynı dönemin farklı hikayeleri

1955-1989 dönemine ait Köln ve Rheinland‘daki diğer şehirlerin fotoğrafları, bölge sakinlerinin neden olduğu sürekli değişiklikleri görselleştiriyor. Yine de fotoğrafçılıkta göçmen işçilerin hikayeleri bu şehirlerin kamusal görsel hafızasında neredeyse yok denecek kadar az. Museum Ludwig‘deki bu sergi ilk kez kişisel fotoğraflara odaklanacak. Önemli bir başlangıç ​​noktası, DOMiD’den göç öykülerinin belgeleri… Röportajlarda, sergideki eserleri ödünç verenler aynı tarihlerin farklı hikayelerini bahşediyor. Şehirdeki yaşamın göçleriyle nasıl canlandırıldığını anlatıyorlar.

Kişisel fotoğrafları; sokakların, binaların, mağazaların, barların, sosyal kulüplerin ve parkların nasıl anma yerleri ve şehrin tarihinin bir parçası haline geldiğini gösteriyor. Sergi bu bağlamda fotoğrafın rolünü de ele alıyor. Bu yeni ve şaşırtıcı şehir manzaralarını, Ludwig Müzesi koleksiyonundan Chargesheimer, Candida Höfer ve Ulrich Tillmann’ın kentsel yaşam fotoğrafları ve diğerlerinin yanı sıra Christel Fomm, Gernot Huber ve Guenay Ulutuncok’un fotoğraflarıyla birleştiriyor. Şehirdeki kısa süreli yaşam deneyimlerinin ötesinde, bu fotoğrafik göç hikayeleri, insanların yeni bir şehirde yerlerini bulmasının çeşitli yollarını gösteriyor.

Serginin ana fikri Ela Kaçel’den

Serginin ana fikri mimarlık tarihçisi ve konuk küratör Ela Kaçel‘den geliyor. Kaçel, Köln şehri ve konut geliştiricisi GAG tarafından yapılan çeşitli yayınlarda, “Yeni Köln”ün önemli simge yapıları olan 1950’ler ve 60’lardan kalma konut komplekslerinin fotoğraflarını keşfetti. Bu yüksek binalar, Batı Almanya ve özellikle İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan ve Türkiye’den Köln’e gelen işçilere yönelikti. Şehrin yeni mahallelerinin ikonik fotoğraflarında bu yapıların şehrin tarihinin bir parçası haline geldiği görülüyor.

Ela Kaçel, “misafir işçi kuleleri”nin ıssız fotoğraflarının yanında, bina önünde ve içinde konut sakinlerinin çektiği kişisel fotoğrafları ortaya çıkardı. Bu, onu ve küratör Barbara Engelbach’ı 1955 ile 1989 yılları arasında kamuya açık fotoğraflarda şehirlerdeki işçi göçünün nasıl temsil edildiği ve göçmenlerin kendilerini şehrin sakinleri olarak nasıl fotoğrafladıkları sorusuna yöneltti: Fotoğraf uygulamaları onları nasıl konumlandırıyor ve böylece belirli şehirlerin ve yerlerin hafızasına katkıda bulunmaya nasıl yardımcı oluyor?

Şehir sakinlerinden gelen cömert paylaşımlar ve röportajlar; varış, entegrasyon ve hareketlilik, kişinin yerini bulma ve siyasi katılım, katılım ve kendini yansıtma hakkında bu çeşitli kişisel fotoğrafları ve hikayeleri bir arada sunma şansı verdi. Göç sonrası bir toplumun kolektif hafızasını tanımayı ve kentsel yaşam hikayelerini korumayı mümkün kıldı.

Yılmaz Dziewior: Bakış açımızı da değiştiriyor

Museum Ludwig müdürü Yılmaz Dziewior, “Kişisel fotoğraflara odaklanmak, müzenin koleksiyonuna bakış açımızı da değiştiriyor. Bu, Rheinland’da yeni bir şehre varma hakkında çok farklı hikayeler sunmamızı sağlıyor” diyor. Sergi, Almanya’daki Dokümantasyon Merkezi ve Göç Müzesi (DOMiD) ile ortak bir proje. Projede Manuel Gogos ve Aurora Rodonò küratöryel danışman olarak görev yaptı. Küratörler ise Ela Kaçel (mimarlık tarihçisi ve misafir küratör) ve Barbara Engelbach (küratör) oldu.

IN SITU: Photo Stories on Migration (Yerinde: Göç Üzerine Fotoğraf Hikayeleri) Museum Ludwig’de 19 Haziran – 3 Ekim 2021 tarihlerinde gezilebilir.

 

İLGİLİ HABERLER

Alman küratörden Türkiyeli göçmenlere faşist yorum

Çağdaş sanatın aile bağları: Köln sahnesi

 

Daha fazla yazı yok
2024-05-02 03:00:10