A password will be e-mailed to you.

Türkiye’nin bitki çeşitliliğini tek bir eserde toplamak ve belgelemek amacıyla T.C. Cumhurbaşkanlığı desteğiyle Flora Araştırmaları Derneği ve Ali Nihat Gökyiğit Vakfı (ANG) işbirliğiyle çalışmaları devam eden Resimli Türkiye Florası Projesi’nin ikinci cildi yayınlandı. Cumhuriyetin 100’üncü yılında 10’uncu cildinin tamamlanması hedeflenen proje tamamlandığında 17 bin sayfa ve 30 ciltten oluşması ve Türkiye topraklarında yetişen tüm damarlı bitkilerin bilimsel çizimlerine yer vermesi hedefleniyor.

 

Sahip olduğu yaklaşık 11 bin çeşit bitki türünün üçte biri endemik (ülke topraklarına özgü) olan ve çeşitlilik anlamında neredeyse Avrupa kıtasındaki bitki türlerinin toplamıyla yarışan Türkiye bitki türleri; ilk kez Türkiyeli bilim insanlarının çalışmasıyla ve Türkçe olarak dev bir külliyatta toplanıyor. İlki 2014 yılında yayınlanıp, 2023 yılına kadar 10 cildi tamamlanacak külliyat; toplamda 30 cilt olacak.

53 botanikçi ve 44 bitki ressamının 4 yılda tamamladığı ikinci cilt; çağın gereklerine uygun olarak elektronik bir flora oluşturularak www.turkiyeflorasi.org.tr adresinden de kamuoyuna sunuluyor.

Büyük bir bitki çeşitliliğine sahip olan Türkiye’nin bu zenginliğini tanıtmak, gelecek nesillere aktarmak ve akademik çevrelerin yanı sıra tüm toplumun faydalanacağı bir eser yaratmak amacıyla başlayan projenin ikinci cildi 1080 sayfadan oluşuyor. Kitap hakkında değerlendirmede bulunan Tekfen Holding ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB) Kurucusu Ali Nihat Gökyiğit, “Türkiye’de ortalama 10 günde yeni bir bitki keşfediliyor. Bu doğal mirası yarınlara Türkçe bir eserle aktarmak istiyoruz” dedi.

 

İLGİLİ HABERLER

 

 

Daha fazla yazı yok
2024-05-01 15:57:06