A password will be e-mailed to you.

Nobel Edebiyat Ödülü’nün bu seneki sahibi belli oldu. 2023 Nobel Edebiyat Ödülü’nü, Norveçli yazar Jon Olav Fosse kazandı.

Jon Olav Fosse’ye verilen ödüle dair İsveç Akademisi, “Söylenemez olana ses veren yenilikçi oyunları ve düzyazıları” ifadelerine yer verdi. Ülkesinin en çok sahnelenen tiyatro yazarlarından biri olan 64 yaşındaki Fosse, 40’a yakın oyunun yanı sıra romanlar, kısa öyküler, çocuk kitapları ve denemelerin yanı sıra, şiirleriyle de tanınıyor.

Yazar hakkında bilgi veren Nobel Edebiyat Komitesi üyesi Anders Olsson, Fosse’nin eserinin “Norveç kökeninin diline ve doğasına” dayandığına vurgu yaptı.

“Şaşkının ve biraz da korkuyorum”

Ödülün açıklanmasının ardından yayınevi aracılığıyla görüş bildiren Fosse, “Şaşkınım ve biraz da korkuyorum. Bunu, her şeyden önce edebiyat olmayı amaçlayan edebiyata verilen bir ödül olarak görüyorum” dedi.

Fosse, Nobel Edebiyat Ödülü‘nü kazanan dördüncü Norveçli yazar oldu. Ödülü daha önce kazanan diğer Norveçli yazarlar 1903’te Bjørnstjerne Bjørnson, 192’de Knut Hamsun ve 1928’de Sigrid Undset olmuştu.

Bu yılın Nobel Edebiyat Ödülü için Japon yazar Haruki Murakami, Kanadalı yazar Margaret Atwood ve İranlı yazar Salman Rüşdi’nin de adaylar arasında yer alıyordu.

Kaynak: Euronews

Daha fazla yazı yok
2024-04-29 06:17:06