A password will be e-mailed to you.

Ludwig Müzesi tarafından her yıl verilen Wolfgang Hahn Ödülü’nün 2024 sahibi, Ermeni asıllı Mısırlı çağdaş sanatçı Anna Boghiguian‘ın oldu.

2009 İstanbul Bienali ve 2011 Sharjah gibi sergilerde sunduğu çalışmalarıyla çağdaş sanat dünyasında heyecan yaratan Anna Boghiguian, Almanya Köln’deki Ludwig Müzesi‘ne bağlı Gesellschaft für Moderne Kunst (Modern Sanat için Toplum) jüri üyelerinin kararıyla 30. Wolfgang Hahn Ödülü‘nü kazandı.

Figüratif duvar resimleri, tabloları, fotoğrafları, heykelleri ve spekülatif enstalasyonları ile bilinen Boghiguian, eleştirmenler tarafından insan halinin ferasetli bir gözlemcisi olarak kabul görüyor. Çalışmalarıyla geçmiş-gelecek, şiir-politik, tarih-edebiyat arasında gidip gelen sanatçı, çağdaş yaşamı açıklıyor.

Boghiguain, Clarice Lispector’la Sohbet, 2019

Boghiguian’ın çalışmalarındaki şiirselliğin ve eşsizliğin yanı sıra direkt olması ve dışavurumculuğuyla Ludwig Müzesi’nin koleksiyonunun ekspresyonist tutumu içerisine çok iyi oturduğunu söyleyen ödül jürisi Carolyn Christov-Bakargiev,  “Anna Boghiguian yalnızca son 10 yılda dünya çapında tanınmaya başlandı. Bu yüzden ödül, bir yaşam boyu başarıdan ziyade güncel bir sanatçıya verilmiş bir ödül olarak görülmeli! İşlerinin teması okumaları, seyahatleri, internet araştırmaları açısından, tarihi politik ve estetik hikayeler anlatışıyla günümüz dünyasını  aktarışıyla o bir çağdaş sanatçı” diye yorumladı sanatçının ödülünü.

Modern Sanat için Toplum yönetim kurulu başkanı Mayen Beckmann ise Boghiguian için “Büyük bir dinçlik ve uluslararası kişiliğiyle çağdaş problemlerimize ve olaylara karşılık veren imgeler buluyor ve net bir tarihi bilgiyle insan halini yansıtıyor” ifadelerine yer verdi.

Boghiguain, 2017

1946’da Kahire’de bir saat ustasının kızı olarak doğan, burada siyaset bilimi ve ekonomi bölümlerini bitirdikten sonra sonra 1970’lerin başında Kanada’ya taşınarak sanat ve müzik okuyan Boghiguian, hayatı boyunca dünyayı dolaşarak kozmopolit bir yaşam biçimi elde etti.

Sanatçı, Wolfgang Hahn Ödülü’nü Kasım 2024’de başlayacak olan Art Cologne ile birlikte alacak.

Daha fazla yazı yok
2024-04-28 20:36:18