A password will be e-mailed to you.

27. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında sahnelenen 19 tiyatro, performans ve dans gösterisinden oluşan 51 gösterim ve 4 ücretsiz yan etkinlik toplam 30 bine yakın kişiye ulaştı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Entek, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda düzenlenen 27. İstanbul Tiyatro Festivali sona erdi.

Geçen yıl küratörlü bir yapıya geçen İstanbul Tiyatro Festivali, yazıp yönettiği 100’den fazla oyunla ve kurduğu topluluklarla Türkiye tiyatrosunun son 40 yılındaki en önemli isimlerinden Işıl Kasapoğlu’nunküratörlüğünde gerçekleştirilmişti. Işıl Kasapoğlu’nun küratörlüğünün ikinci ve son senesinde festival, yine izleyicilerine yeni ufuklar açan, heyecan verici, dopdolu ve hafızalarda yer eden bir program sundu.

19 tiyatro, performans ve dans gösterisinin yer aldığı festival programında Türkiye’den 11; Almanya, İngiltere, Danimarka, Fransa, Gürcistan, İrlanda ve Yunanistan’dan toplam 8 yapım izleyiciyle buluştu. Kapanış oyunu İstanbul Mon Amour I Beyoğlu ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da festivale özel tasarlandı.

25 Ekim – 26 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen festivalde hem uluslararası hem de yerli yapımlar programında izleyiciler, günümüz tiyatrosuna damgasını vuran yönetmen ve koreografların eserlerini izleme fırsatı buldu; uluslararası sahneden ülkemizde uzun süredir heyecanla beklenen isimlere nihayet kavuşmanın yanı sıra dünyada sahne sanatlarının geleceğine yön veren isimleri tanıma imkânına sahip oldu.

Açılışını Pina Bausch’un başyapıtı Café Müller’le yapan 27. İstanbul Tiyatro Festivali programı özellikle sahneleme türleri ve biçimlerinin çeşitliliğiyle dikkat çekti. Festival, izleyicilerine belgesel tiyatrodan klasik sahnelemelere, çağdaş danstan mask tiyatrosuna, kukla sinemasından mekâna özgü eserlere, dans tiyatrosundan performatif enstalasyonlara uzanan geniş bir yelpazede eserler sundu. Festivalin yerli yapımlarında Türkiye tiyatrosundan genç kuşak yazarlar, yönetmenler ve oyuncular ile özgün ve yeni metinler öne çıkarken Ercan Kesal, Nesrin Kazankaya, Bülent Emin Yarar, Okan Bayülgen, Deniz Türkali, Meral Çetinkaya’nın da aralarında olduğu pek çok deneyimli oyuncu da bu yıl festival sahnesinde izleyicilerle buluştu.

Festival, gösterilerin yanı sıra izleyicilere ücretsiz çeşitli yan etkinlikler de sundu. Familie Flöz’ün Mask Oyunculuğu ve Uppercut Dans Tiyatrosu ile Hareket Etmek başlıklı atölyeler Hope Alkazar’da gerçekleştirildi.

İKSV Alt Kat ise festival kapsamında çocuklara özel Masal Atölyesi: Masal Matitasetkinliğini düzenledi. Hikâye anlatıcısı Candan Çalışkan’ın yürüttüğü atölyelere, 3-8 yaş arası 60’ın üzerinde çocuk katıldı.

Tüm şehre yayılan 27. İstanbul Tiyatro Festivali, bir ay boyunca tiyatro ve dans rüzgârı estirdi. Gösteriler İstanbul’un iki yakasında; Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy, Atlas 1948 Sineması, Büyük Zarifi Apartmanı, Caddebostan Kültür Merkezi, DasDas, Fişekhane, Galatasaray Lisesi, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Hope Alkazar, İş Kuleleri Salonu, Metrohan, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, Saint Benoit Fransız Lisesi, Süreyya Operası ve Zorlu PSM olmak üzere 15 farklı mekânda izleyicilerle buluştu.

28. İstanbul Tiyatro Festivali yeni küratörüyle 2024 sonbaharında düzenlenecek.

Festivalin Onur Ödülü Mehmet Birkiye’ye sunuldu

27. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü, tiyatro oyuncusu ve yönetmen Mehmet Birkiye’ye sunuldu. Kariyeri boyunca 40’a yakın tiyatro oyununda ve çeşitli sinema-TV projelerinde yer alan, hem oyuncu hem de yönetmen olarak çok sayıda tiyatro ödülüne değer bulunan Mehmet Birkiye, İstanbul Tiyatro Festivali’ne yakın zamanda 2021’de Kocaeli Şehir Tiyatrosu’nda yönettiği Vişne Bahçesi ve 2022’de Tiyatro Gerçek yapımı III. Richard: Niçin Yaptım ile konuk olmuştu.

Festival İstiklal Caddesi’ne geri döndü

Festival bu yıl, İstiklal Caddesi’nin cıvıltısına tiyatronun sihrini kattığı ve caddenin görkemli tarihinin tanığı olan birbirinden değerli mekânlarda geçmişimizle günümüz arasındaki bağları sorgulayan ve anlamlandıran oyunlar sundu.

  • Senarist ve oyuncu Ercan Kesal’in yazıp oynadığı, Berfin Zenderlioğlu’nun yönettiği Ayazmanın Yılanı,
  • Can Utku ve İlias Maroutsis’in yazdığı, İlyas Özçakır’ın tasarlayıp yönettiği, mekâna özgü yaratılan ve İKSV 50. Yıl Genç Sanatçı Fonu ile desteklenen Büyük Zarifi Apartmanı,
  • Firuze Engin’in yazıp Güray Dinçol’un yönettiği, Nihal Yalçın ve Onur Berk Arslanoğlu’nun oynadığı, İKSV 50. Yıl Genç Sanatçı Fonu ile desteklenen Çirkin,
  • Yazar-çevirmen-dramaturg Ferdi Çetin ile yönetmen-oyuncu Kayhan Berkin’i ilk kez bir araya getiren, İKSV 50. Yıl Genç Sanatçı Fonu ile desteklenen Annemden Kalan Gül Ağacı Masanın Üzerinde Çaydanlık Beyaz Bir İz Bıraktı, izleyiciyle İstiklal Caddesi’nin tarihi mekânlarında buluştu.


Festival farklı yaklaşımlara, yenilikçi sahnelemelere sahne oldu

Festival programı bu yıl özellikle sahneleme türleri ve biçimlerinin çeşitliliğiyle dikkat çekti.

  • 2022’de 25. yıldönümünü kutlayan, Türkiye’de indie müziğin en önemli temsilcilerinden Peyk’in ilk müzikali, hikâyesini grubun solisti İrfan Alış’ın kurguladığı, oyun metnini Deniz Madanoğlu’nun yazdığı, şarkıları topluluğa ait olan Hamiyet,
  • Usta tiyatrocu Nesrin Kazankaya’nın yazıp yönettiği Sen Hamlet Değilsin,
  • Tansu Biçer, Tülin Özen, Fatih Sevdi gibi usta isimlerin başını çektiği oyuncu kadrosuyla Bahçe Galata’nın sahneye koyduğu, Presnyakov Kardeşler’in metni ve Saim Güveloğlu rejisiyle sahnelenen Terörizm,
  • Bakırköy Belediye Tiyatroları’nın başarılı oyuncu kadrosunun oynadığı ve Barış Arman tarafından yenilikçi bir yaklaşımla ele alınarak yönetilen Flu Lysistrata gibi pek çok oyun izleyicilere farklı yaklaşımlar sundu.


Festival deprem bölgesinden konuklar ağırladı

Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü desteğiyle üretilen, Semih Ali Aksoy’un yazıp yönettiği, festivalin deprem bölgesinden konuğu Kabuk, festivalin minik izleyicileriyle buluştu. İKSV 50. Yıl Genç Sanatçı Fonu ile de desteklenen, Atta Festival yapımı oyun, Alan Kadıköy’de sahnelendi.Prömiyerini Adana’da yapan Kabuk, festivalden önce Hatay, Gaziantep, Diyarbakır, Kahramanmaraş ve Malatya’da sahnelendi. Yıl boyunca deprem bölgesinde ve tüm Türkiye’de sahnelenmeye devam edecek.

Festivalin Adana’dan konuğu, Canan Günaştı’nın yönettiği Birileri | Velda, Kerim, İpek, Alan Kadıköy’de izleyiciyle buluştu.

Daha fazla yazı yok
2024-04-27 19:39:57