A password will be e-mailed to you.

Kadınların oy hakkı mücadelesini anlatan "Diren! / Suffragette" filmi özel gösterimi bu akşam 21:15’te Beyoğlu Atlas Sineması’nda yapılacak.

İngiltere’de kadınların oy hakkı mücadelesini konu alan "Diren! (Suffragette)", Bir Film, Filmmor ve KA.DER işbirliğiyle, vizyon öncesi düzenlenen özel bir gösterimde izleyiciyle buluşuyor. Bugün saat 21:15’te Beyoğlu Atlas Sineması’nda gerçekleştirilecek olan gösterimde Türkiye’deki sufrajetler de anılacak. “Osmanlı Kadın Hareketi” kitabının yazarı, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr.Serpil Çakır resmi ve erkek tarihinin dışında kalan, henüz sinemaya aktarılmayan kadınların hak mücadelesini anlatacak. Prof.Çakır, “Türkiye’de Kadınların Oy Hakkı Mücadelesi” isimli bir sunum yapacak.

Özel gösterimde Osmanlı sufrajetlerinin sevgiyle, minnetle andığımız hatıraları yanında 100 yıllık mücadelenin bugün meclise taşıdığı kadın milletvekilleri de bizimle olacak.

“Köle Olmaktansa Asi Olmayı Tercih Ederim”

Yönetmenliğini Sarah Gavron’un yaptığı, Carey Mulligan, Helena Bonham-Carter, Anne Marie Duff, Romola Garai ve Brendan Gleeson’ın rol aldığı Diren!‘i (Suffragette) direnen, mücadele eden tüm kadınları anarak hep birlikte izleyelim.

Biletler Atlas Sineması gişesinden alınabilir.

Halide Edip’in dediği gibi “şüphesiz biz de tarih yapıyoruz”, dileriz bu tarihi, bizim sufrajetlerin hikayesini de çok yakında beyazperdede hep birlikte izleriz.

 

Suffragette Hakkında

’Eğer kanunlarına saygı duymamızı istiyorlarsa, saygı duyulabilir kanunlar yapmaları gerekiyor.’’

Yirminci yüzyıl başlarında, Viktoryen dönem sonrası Birleşik Krallık’ta oy hakkı alabilmek için etkin bir şekilde örgütlenen İngiltereli kadınların mücadelesini konu eden filmin yönetmeni Sarah Gavron, senaristi Abi Morgan. 1832 yılında seçim kanununda yapılan değişiklikle oy hakkı elde eden, 1867’de bu hakkı ellerinden alınan kadınlar, kendilerini ilk kez sufrajet olarak tanımlayıp 1903 yılında Manchester’da Kadınların Sosyal ve Politik Birliği (WSPU) adlı örgütü kurdular. Aralarında Emmeline Pankhurst, Edith Garrud, Maud Watts’ın da olduğu Kadınların Sosyal ve Politik Birliği 1908 yılında Londra Hyde Park’ta yüzbinlerce kişinin toplandığı bir yürüyüş organize ettiler. Tutuklanmalarla karşı karşıya kaldılar ve açlık grevine başladılar.

 

Osmanlı Sufrajetleri Hakkında

1900’lerin başında “Biz erkeklerin saçı uzun aklı kısa diye alaycı gülüşlerine hedef olan bir taifeyiz. Bunun aksini ispata çalışacağız” diyerek yola çıkan, eğitim hakları, siyaset hakları, hayat hakları için mücadele eden Osmanlı Sufrajetleri şüphesiz İngiltere’deki Sufrajet hareketi yakından izliyordu.

İsmet Hakkı Hanım 1908’de Demet’te şöyle yazar: “İngiltere’de Sufrajetlerin şiddet ve metanetleri pek büyüktür. Bunlar bize aynen göstermiyor mu ki, kadınlar da erkekler kadar terakki (ilerleme) ve tealiye (yükselmeye) müstaiddir (kabiliyetlidir).”

Fatma Nesibe Hanım sadece kadınların katıldığı 1911’de Beyaz Konferanslar’da der ki: “Hanımlar, emin olun biz böyle kalmayacağız. Bir gün, büyük bir gün gelecek ki yükseklerde gördüğümüz ve korktuğumuz her şey bastığımız yerlerde sürünecek; bütün bu müessesat bir vehimdir, bir dumandır; kırılacak ve uçacak… Dünyanın her köşesine dikkat ediniz, bir inkılabın bidayetinde (başlangıcında) bulunuyoruz. Emin olunuz bu inkılap, bir erkek ihtilali gibi kanlı ve vahşi olmayacak. Bilakis nezih ve nispeten sessiz, lakin mutlaka semeredâr olacak; buna itikad ediniz hanımlar!”

Daha fazla yazı yok
2024-05-04 02:16:44