A password will be e-mailed to you.

Gaye Su Akyol’un geçtiğimiz hafta çıkan EP’si “Yort Savul: İsyan Manifestosu”nda yer alan ve EP’ye adını veren Ece Ayhan şiirinin ardından Evvel Fanzin yazarı Zafer Yalçınpınar şarkıcıyı Ece Ayhan’ı harcamakla eleştirdi.

“70’ler saykedeliası, asit rock’ı ve progresif müziğini hatırlatan altyapının; Anadolu müziği, Türk müziği gamları ve vokal tekniğiyle buluştuğu, zaman zaman bağlamayla, bazen sörf gitar tonlarıyla, trompet tonuyla ve fütüristik beat’lerle harmanlandığı, darbuka, geleneksel Anadolu perküsyonlarıyla işlendiği bir EP” sözleriyle tanıtılan ve ismini Yunus Emre’nin dizeleriyle Ece Ayhan’ın 1977’de yayımlanan “Yort Savul” adlı şiiri ve aynı adı taşıyan kitabından alan “Yort Savul: İsyan Manifestosu“nu dinledikten sonra Gaye Su Akyol’a açık bir mektup yazan Zafer Yalçınpınar, yapılanın Ece Ayhan’a bir saygı duruşu niteliği taşımadığını söyledi. Şarkıcıyı şairi yeni nesil popüler kültürün -iğdiş edici, hızlı tüketimsel- alanında harcamakla itham etti.

Mektubun tamamında şu satırlar yer aldı:

Ece Ayhan’a dair… Gaye Su Akyol’a Açık Mektup

Gaye Su Akyol Hanım,

Çok uzatmadan, kısaca, ayakta -ayağa kalkarak- yazacağım size… “Gaye Su Akyol ” başlıklı yeni piyasa mamulünüzü ve işbu mamulde Ece Ayhan’ın şiirsel gücünü kötüye kullanma biçiminizi gördük, inceledik, çok üzüldük. Türk şiirinin zirvelerinden biri olan Ece Ayhan’a “selam çakmak” ya da Ece Ayhan’ı yeni nesil popüler kültürün -iğdiş edici, hızlı tüketimsel- alanında harcamak sizin (veya türevlerinizin) haddi değildir. Bunu -öncelikle- biliniz.

Eski popüleritenizi kaybetmiş olmanızdan kaynaklanıyor ki yeni mamullerinizde ne yapacağınızı, neyi tüketeceğinizi/tükettireceğinizi şaşırmış durumdasınız. Böylesi çıkmaz sokaklara mecbur ve maruz kalmanıza da -sizin yerinize- çok üzülüyoruz.

Sonuç olarak söyleyeceğimiz şey şudur: Ece Ayhan ve şiirleri, yıllardır alt-kültür makyajıyla mayalanan yeni nesil popçu taifesinin iğdiş edici tuhaflıklarının basit bir mezesi değildir. Şimdi, söylemi ilerletelim: Ece Ayhan’ın ve Türk şiirinin şerefi, sizin pop/arabesk şarkımsılarınızda ifade etmeye çalıştığınız türden ucuz bir şey değildir. Hatta, Ece Ayhan’ın ve Türk şiirinin şerefinin sizin ifade etmeye çalıştıklarınızın tam tersi olduğunu -açıkça ve rahatlıkla- söyleyebiliriz. Söyleriz de.

 

İLGİLİ HABERLER

Daha fazla yazı yok
2024-04-20 14:13:05