A password will be e-mailed to you.

Caddebostan sahilinden beliren Uludağ manzarası, Ortaköy’de yunuslar, Venedik’te temizlenen kanal suları… Bilim insanlarının açıklamasına göre karantina günlerinde kendine gelen sadece doğa değil, ünlü resimlerden biri de bu sayede nefes alıyor!

Araştırmacılar Edvard Munch imzalı “Çığlık”ın renklerinin insan nefesiyle birlikte solduğunu ortaya çıkardı. Covid-19 salgını nedeniyle müzeler kapanınca ünlü resimde ihtiyaç duyduğu sosyal mesafeye nihayet kavuşmuş oldu. Yapılan araştırmalar ve röntgen gibi teknikler Munch’un Çığlık’ın 1910 versiyonunda yanlışlıkla saf olmayan bir kadmiyum sarısı kullandığını, bu malzemenin de resmi hassas hale getirdiğini gösterdi. İnsan nefesi de bu nedenle düşük neme karşı dayanıksız aşırı dayanıksız boyanın solmasına ve hatta pul pul dökülmesine neden oluyor.

Neticede “Çığlık” insan nefesine maruz kaldıkça soluyor. Edvard Munch’un fondaki gün batımı ve depresif başkahramanın boyun bölgesi için kullandığı sarı renk gittikçe belirginliğini yitiriyor, gölü tasvir etmek için kullandığı kalın sarı tabaka da pullar halinde dökülüyor.

Belçika, İtalya, Brezilya ve ABD’li uzmanların elde ettiği bulgular Science Advances’ta yayımlanmıştı. Hatta University of Antwerp’ten Koen JanssensÇığlık”ın sergilendiği Oslo’daki Munch Museum’a bir nefes odası önermişti. Karantina süreci ile birlikte müzeler kapanınca resim aradığı ideal ortama kendiliğinden kavuşmuş oldu. Ancak müzenin 15 Haziran’da tekrar açılması planlanıyor…

 

İLGİLİ HABERLER

Van Gogh’un ayçiçekleri yavaşça kahverengileşiyor

Bilim kanıtladı: Çığlık’a kuş pislememiş

Çığlık’a ilham veren bir doğa fenomeni miydi?

Daha fazla yazı yok
2024-04-29 04:11:56