A password will be e-mailed to you.

Türkiye’de bir üniversite bünyesinde Nâzım Hikmet ismiyle açılacak ilk Kültür ve SanatAraştırma Merkezi, Boğaziçi Üniversitesi’nde 15 Aralık’ta kapılarını açmaya hazırlanıyor.

Çağdaş Türkiye edebiyatının en güçlü şairi Nâzım Hikmet’in anısını ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla hayata geçirilen Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi 15 Aralık’ta törenle açılıyor. Açılış töreninde Can Dündar’ın “Nâzım’ın Kamerasından” isimli belgeseli yayınlanacak; Nobelli yazar Orhan Pamuk bir konuşma yapacak.

Ayrıca o gün, Prof. Dr. Zafer Toprak küratörlüğünde hazırlanan Entelektüel Tarihimizde Kırılma Noktası: Nâzım Hikmet’in Açlık Grevi sergisi açılacak. Sergi, insan hakları ve entelektüel tarih açısından bir milat olan Nâzım Hikmet’in açlık grevi ile Nâzım’ın yaşamında olduğu kadar ülke ve dünya kamuoyundaki etkilerini belgeler, fotoğraflar ve tanıklıklar üzerinden ortaya koymayı amaçlıyor.

Nâzım Hikmet Tez Ödülü verilecek

Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi, bir akademik çatı kapsamında olması nedeniyle Nâzım üzerine bir dizi projeye soyunmuş durumda. Bu projelerden ilki Türkiye’nin son iki yüzyıllık kültür ve sanat birikimi üzerine yapılan özgün akademik çalışmaları desteklemek üzere verilecek olan Nâzım Hikmet Tez Ödülü.

Merkezde planlanan bir diğer proje ise Nâzım Hikmet’in günümüz şairleri üzerindeki etkilerinin araştırılmasını içeriyor. Sözlü tarih projesine dönüştürülecek bu projede yaşayan üç farklı şair kuşağıyla yüz yüze yapılacak görüşmelerde Nâzım Hikmet’in yapıtları, siyasi kimliğinin etkisi ve izleri sorulacak; Nâzım Hikmet etkisinin sürekliliği, farklılaşması ya da yeniden üretilmesi gibi sorular tartışılacak.

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nin edebiyat dünyasına sunacağı en heyecan verici projelerden biri de Öykülerle Türkiye Tarihi Projesi. Bu projede Türk edebiyatında öyküler üzerinden toplumsal tarih okuması yapılması için geniş çaplı bir tarama araştırması başlatılmış durumda. Öykülerle Türkiye Tarihi’nin edebiyat araştırmaları kadar sosyoloji ve toplumsal tarih alanları için de önemli bir kaynak oluşturacağı kuşkusuz…

 

Bu yılki Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nün sahibi yazar, akademisyen Murat Gülsoy’un yöneticiliğini üstlendiği Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi, yıl boyunca Nâzım Hikmet konferansları, yazar buluşmaları ve disiplinlerarası karşılaşmalara ev sahipliği yapmak üzere yola çıkıyor.

Daha fazla yazı yok
2024-04-27 13:45:52