A password will be e-mailed to you.

11 Kasım’a dek sürecek olan 59. Selanik Film Festivali’nde Türkiye’yi Sanal Gerçeklik Yarışması’nda Selyatağı temsil ediyor. Balkan Survey bölümünde Kelebekler ve Sibel gösteriliyor.

59. Selanik Film Festivali 1 Kasım’da usta Japon yönetmen Hirokazu Kore-Eda’nın bu yıl Cannes’da Altın Palmiye’yi alan filmi Arakçılar ile açıldı. 11 Kasım akşamı yılın en sevilen filmlerinden, Cannes’da En İyi İlk Film – Altın Kamera ve FIPRESCI Ödülü kazanan, Lukas Dhont imzalı Girl ile kapanacak olan festival, programıyla sinemaseverleri bir kez daha ihya ediyor.

Türkiye’yi Sanal Gerçeklik Yarışması’nda Selyatağı temsil ediyor. Balkan Survey bölümünde Kelebekler ve Sibel gösteriliyor. Geceyarısına Doğru bölümünde gösterilecek Field of Evil antolojik filminin yönetmenleri arasında Can Evrenol da yer alıyor.

Dünya sinemasından Open Horizons, Film Forward ve Balkan Survey programlarıyla geniş kapsamlı bir seçki sunan Selanik FF’de her zaman olduğu gibi birbirinden önemli bölümler yer alıyor, ancak Yunan Film Festivali kapsamındaki Yunan Queer Sineması Retrospektifi bu yılın odak noktası olmaya aday.

Avrupa sinemasının orta kuşak yönetmenlerinden İspanya’dan Jaime Rosales ile Hollanda’dan Nanouk Leopold, Şili’den Cristóbal León ve Joaquín Cociña’nın toplu gösterileri bu başarılı yönetmenleri çıkışlarından itibaren takip eden sinefiller için bellek tazeleme işlevi görecek, onları yeni tanıyacak olanlar için hemen hemen bütün filmlerini topluca izlemek, bulunmaz bir fırsat yaratacak.

Uluslararası Yarışma

Altın ve Gümüş İskender ödüllerinin ve FIPRESCI Ödülü’nün verileceği Uluslararası Yarışma’da yönetmenlerinin ilk ve ikinci filmleri olan on beş yapım yer alıyor. Bu filmlerden dördü Yunan yönetmenlerin imzasını taşıyor. Şimdiden birçok ödül kazanan Richard Billingham imzalı, İngiliz toplumunun en alttakilerinden bir ailenin sıra dışı trajedisini mükemmel oyunculuklar ve çok sağlam bir senaryo aracılığıyla resmeden Ray&Liz, Meryem Benm’barek’in Fas’ta kadınlar üzerindeki baskıları, bu baskıların sınıfsal yansımalarını, evlilik dışı bir hamileliğin yarattığı infial üzerinden eleştiren Sofia’sı, Isabella Eklöf’ün bir kısmı Türkiye’de çekilen sansasyonel Holiday’i, dünya prömiyeri yapılacak olan Çin yapımı Meili dikkat çeken filmlerden birkaçı. Yarışmaya seçilen Yunan yapımları da bu ülke sinemasının Tuhaf Dalga ile başlayan yükselişini sürdürdüğünün kanıtı.

Holiday

Steve Krikris imzalı The Waiter kendini has bir Atina atmosferi içinde yalnız ve obsesif bir garsonun hayatındaki karanlık dönüm noktasını başarıyla yansıtıyor. Nikos Labot imzalı Her Job ise okuma yazması bile olmayan, 37 yaşında bir kadının temizlikçi olarak çalışmaya başlayarak bağımsızlığını kazanmasını konu alan dokunaklı bir film olarak beğeni topluyor.

Bu filmleri değerlendirecek olan jüri beş kişiden oluşuyor: Amsterdam’daki Eye Film Müzesi’nin müdürü ve Rotterdam Film Festivali’nin eski direktörlerinden Sandra Den Hamer. İran sinemasının uluslararası yıldızı, geçen yıl Malatya Film Festivali’nde jüri üyeliği yapan ve Mavi Yaşmaklı filminin gösterimine katılan Fatemeh Motamed-Arya. Bu yıl Karlovy Vary Film Festivalinde Kristal Küre’yi Tarihe Barbar Olarak Geçmek Umurumda Değil adlı filmiyle kazanan Rumen yönetmen Radu Jude. Selanik Çağdaş Sanat Merkezi Müdürü Syrago Tsiara. Sahaf, Pamuk Prenses ve Sibirya Ekpsresi’nin de aralarında bulunduğu birçok filmin müziğine imza atan Alfonso de Vilallonga. Ünlü besteci, 8 Kasım akşamı Duende Jazz Bar’da, yazdığı film şarkılarından, Fransız şansonlarından ve kabare parçalarından oluşan, Filmler ve Kabare için Müzik başlıklı bir de konser verecek.

Hem Uluslararası Yarışma’da hem de Yunan Filmleri Festivali’nde birer ödül verecek olana FIPRESCI jürisi ise Finlandiya’dan Antti Selkokari başkanlığında İngiltere’den Richard Cline ve Yunanistan’dan Nick Aletras’tan oluşuyor.

Yarışma dışı bölümde yönetmenlerinin ilk ya da ikinci filmler olup bu yılın festivallerinde en büyük ödülleri kazanan filmler yer alıyor: Berlin Altın Ayı sahibi Dokunma Bana / Touch Me Not, Locarno Altın Leopar sahibi A Land Imagined, Chicago Altın Hugo ve Locarno En İyi Yönetmen Ödülü sahibi  Tarde Para Morir ve Cannes Eleştirmenlerin Haftası Büyük Ödül sahibi Sauvage.

Selyatağı

Selanik FF’nin önceki yıl başlattığı Sanal Gerçeklik Yarışması’na bu yıl Türkiye’den Deniz Tortum’un Selyatağı adlı 13 dakikalık çalışması seçildi. Battlestar, Borderline, Dreams of Blue, Ghost, Kobold, New Horizons Pilot ve Rooms adlı kısa VR çalışmaları yarışmanın diğer filmleri.

Yunan Film Festivali

Selanik Film Festivali kapsamındaki Yunan Film Festivali altı bölümden oluşuyor. Prömiyerlerini Selanik Film Festivali’nde yapacak olan 2018 yapımlarından oluşan First Run, yılın öne çıkan Yunan filmlerini sunan A Second Viewing, başka ülkelerden Yunan yönetmenlerin filmlerinin gösterileceği Beyond Borders, canlandırma yönetmeni Jordan Ananiadis’in 10 kısa metrajlı filminden oluşan toplu gösterisi, Yunan Yönetmenler Birliği’nin 9 deneysel kısa filmden oluşan Acrobatics başlıklı seçkisi ve Yunan Queer Sineması Retrospektifi.

First Run programında dört kadın yönetmenin imzasını taşıyan üç film dikkat çekiyor. Stella Theodorakis imzalı Free Subject, Maria Lafi imzalı Holy Boom, Natalia Lampropoulou ve Ilektra Aggeletopoulou imzalı, tamamen bilgisayar ekranında geçen deneysel nitelikli bir çalışma olan Scopophilia. Ödüllü yönetmen Stelios Charalambopoulos’un Mountain Tears’ı da merakla beklenen filmler arasında yer alıyor. A Second Viewing bölümünde Bir Tutam Baharat’ın yönetmeni Tassos Boulmetis’in 1968, Iannis Smaragadis’in ünlü yazarın biyografisini yaptığı Kazancakis de bulunuyor.

1967 – 2018 yılları arasında yapılmış 38 filmden oluşan Yunan Queer Sinema Retrospektifi bu alanda sadece Yunanistan’ın değil dünyanın da tanınmış yönetmenlerinden Konstantinos Giannaris, dört filmiyle başı çekiyor. Christos Dimas dört kısa filmi, Panos H. Koutras ve Christos Voupouras ikişer filmleriyle seçkide yer alıyor. Yunan ustalardan Nikos Koundouros’un 1967 yapımı Vortex the Face of Medusa, Weird Wave’in öncülerinden Athina Rachel Tsangari’nin The Slow Business of Going, Costas Zapas’ın The Rebellion of Red Maria ve Evangelia Kranioti’nin orta metrajlı 2018 yapımı Obscuro Barrocco adlı filmleri bu seçkide yer alıyor.

 

İLGİLİ HABERLER

Sinema için Selanik vakti!

58. Selanik Film Festivali ağız sulandırıyor

Daha fazla yazı yok
2024-04-27 11:56:10