A password will be e-mailed to you.

Tac Mahal çevre kirliliği nedeniyle beyaz mermerlerden aldığı rengini kaybediyor. 17’inci yüzyılda beyaz mermer taşlarla inşa edilen dünya harikası, kirlilik nedeniyle önce sararmaya başladı, şimdiyse mermerler yer yer kahverengi ve yeşil renk alıyor.

Agra’da yer alan Tac Mahal‘e dair kararı Hindistan Anayasa Mahkemesi açıkladı. İki kişiden oluşan komite yetkililere, yapının onarılması ya da yıkılması gerektiğini bildirdi. Renk değişiminin endişe verici olduğu not düşülen kararda, yurt dışına yardım için çağrı yapılması da önerildi.

Anıtın renk değiştirmesinin sebepleri hava kirliliği, şantiyelerin yaydığı toz, molozlar ve böcek dışkıları… Anıtın yanından akan Yamuna Nehri‘nin lağıma dönüşmüş olması da sinek nüfusunda patlama ve daha fazla kirlilik yaratıyor. Agra‘nın bağlı bulunduğu Uttar Pradesh eyaletinin yönetimi Tac Mahal yakınlarındaki fabrikaların başka bölgelere taşınması yönünde talimat vermişti.

Tac Mahal’deki ziyaretçiler, (Wikipedia)

Tac Mahal’in korunması için daha etkin bir çaba gösterilmesi gerektiğini savunanlarsa Hindistan hükümetini yeterli çabayı göstermemekle suçluyor. Bu suçlamanın arkasında iktidardaki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi milletvekillerinden Sangeet Som’un geçen yıl yaptığı açıklama yatıyor. Som, “Tac Mahal, Hint kültüründe kara bir leke, onu inşa eden adam babasını hapse attı. Hinduları katletmek istedi” demişti.

Babür İmparatoru Şah Cihan, Tac Mahal’i 1643’te 14’üncü çocuğunu doğururken 38 yaşında ölen eşi Mümtaz Mahal adına yaptırmıştı.

 

İLGİLİ HABERLER

Dünyanın en yüksek heykeli

Dünya harikalarına sırtını döndü

Daha fazla yazı yok
2024-04-29 04:34:37