A password will be e-mailed to you.

Binalar yıkılır, insanlar ölür, ama müzik susmaz! Çünkü dünyanın tüm insanlarının anladığı tek dil müziktir, kültürdür. Fransa ve Türkiye, Hatay’da müziğin susmaması için ‘Umut Notaları’ adlı ortak bir projeye imza attı.

Hatay Akademi Orkestrası Şefi Ali Uğur, Fransız Sarayı’nda yapılan en az salon kadar görkemli katılımlı basın toplantısında Hatay’ın son durumunu anlatırken boğazı düğümleniyor: “Felaketin ilk günlerinde depremin şokunu yaşıyorduk; sonra hayatta kalıp yakınlarımızı kaybetmenin acısı çöktü içimize. Ardından kentin yıkılmış hali ve şimdi yıkılan binaların enkazının ardından hasarlı binalar da yıkılıp kaldırıldıkça görüyoruz ki kentimizin yüzde 90’ı yıkılmış, neredeyse kent hiç kalmamış, eski sokaklarımızı bulamıyoruz, çünkü sokak kalmamış! Ne ki bu bölgenin ve Hatay’ın ilk yıkılışı değil, biz yeniden şehrimizi ayağa kaldıracak ve orada yaşayacağız. Sadece binaları değil, kültürümüzü de ayağa kaldıracağız, müziğimiz de susmayacak.”

Herve Magro

Kelimesi kelimesine değil, çünkü heyecanlanıp sadece dinledim, Hataylı Şef Ali Uğur’u. Basın toplantısının konusu Fransa ve Hatay arasında kurulan Umut Yolları. Depremden sonra bölgeye ve Hatay’a üç dört kez giden, Türkiye’yi, Türkleri ve Türkçeyi iyi bilen Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Herve Magro, ‘Ne, nasıl yapılabilir?’in yanıtını ararken bölgenin kültür ve müziği üzerinden harekete geçiyor. İKSV’nin, Fransa ve UNESCO’nun da iş birliğiyle hazırlanan proje uzun soluklu.

Önce enstrüman

İKSV önce depremde enstrümanlarını kaybeden müzisyenlere yardım etmek için bir proje hazırlıyor. İKSV Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer’in de anlattığı gibi bir müzisyenin hayatta kalmış da olsa, yaşama devam etmesi için enstrümanı olması şart. Bölgeden başvuran 800 kişi ile tek tek görüşülüp 482 müzisyene İKSV Enstrüman Destek Fonu’ndan yardımcı olunmasına karar veriliyor. Şimdilik 180 öğrenciye enstrümanları verilmiş. İki öğrenciye de Fransa Metz’den gelen enstrümanları bizim önümüzde teslim edildi. İkinci aşamada kapalı okulların öğrencilerinden bir kısmı Fransa’daki okullarda müzik eğitimlerine devam edecek. İKSV ile hedeflenen uzun projenin bir ayağı da yardım toplamak için Fransız Metz Grand Est Ulusal Orkestrası ile konserler. Ünlü piyanistimiz Can Çakmur, Umudun Yollarında projesi için Müzik elçisi seçilmiş. Bu konserlerde solist olarak çalacak.

Konserler ve Can Çakmur

Can Çakmur, bu büyük felaketten sonra müzik yapma, konser verme konusunda bir kararsızlığa düşmüş. “Biz burada güvenlik içinde sanat ve müzikle ilgilenirken orada insanlar yaşamlarını ve yakınlarını kaybetti, bizim buna hakkımız var mı?” demiş. Sonra da müziğin buna bir çare olabileceğini düşünerek bu projede yer alıp oradaki insanlara yardım etmenin yolu diye düşünmüş. Perşembe akşamı CRR’de verilecek ‘Umut Notaları’ konserin tüm geliri İKSV’nin Enstrüman Destek Fonu’na gidiyor. 7 Temmuz Cuma günü ise dar gelirli çocuklar ve ailelerine ücretsiz özel bir konser verilecek. Cumartesi günü ise genç şeflere bir master class eğitimi verilecek. Bu genç şefleri de CRR Sanat Yönetmeni Murat Cem Orhan seçmiş.

Can Çakmur, Yeşim Gürer Oymak

Destekçiler

Projeyi finansal olarak destekleyenlerin içinde Fransa Dış Ticaret Müsteşarlığı adına konuşan Müsteşar Nicolas de Comcelles “Üç yıl sürecek bu projeyi iş dünyasına pazarlamak çok kolay oldu, çünkü sahne partnerlerimiz çok iyi” diyerek “İKSV olmadan bu işi yürütemezdik. Çok gururluyum” diye devam ediyor. Projenin bir diğer destekçisi ise Galatasaray Mezunlar Derneği, Dernek Başkanı Fidel Berber, “Galatasaray bunun için her türlü yardıma hazır” diye ekliyor. Proje ayrıca Hermes Vakfı, TEB ve BNP ParisBas Vakfı, Vicat ve Total Enerjie tarafından hayata geçirilirken İnstitut Français Paris, Cite-Musicale Metz, CRR, Fransız -Türk Ticaret Odası gibi kurumlar tarafından da destekleniyor.

Hatay’dan NEY

Basın toplantısının en heyecanlı anlarından biri ise aldıkları iki enstrümana karşı Hataylıların da iki enstrüman armağan etmeleri. Hatay Akademi Orkestrası Şefi Ali Uğur, dünyanın en iyi ney kamışlarının Hatay’ın Samandağ ilçesinde yetiştiğini ve burada yapılan Ney enstrümanlarının dünyanın her yerinde beğenildiğini söyleyerek, dükkanı yıkılmış olmasına rağmen hala ney yapmaya devam eden yaşlı ustanın 9 boğumlu kamıştan özel olarak yaptığı Ney sazlarını Metz Orkestra Şefine ve Murat Cem Orhan’a armağan ediyor. Acılar paylaşılarak hafifliyor…

Daha fazla yazı yok
2024-04-27 14:55:03