A password will be e-mailed to you.

Geçtiğimiz yıl prömiyerini yapan Roberto Zucco isimli Fransız yazar Bernard Marie Koltes’in oyunu yarın ve 22 Ocak’ta Moda Sahnesinde. Oyundan önce oyuna ilişkin 13 önemli bilgiye ne dersiniz?

1. Gerçek adı Roberto Succo olan Zucco,  İtalyan bir seri katil. Annesi dahil olmak üzere İtalya ve Fransa’da bir çok kişiyi öldürdü.

2. Hapishaneden kaçtıktan sonra Succo, Fransa’ya sığınarak soy ismini Zucco’ya çevirdi. 

3. Succo, akıl hastanesinde intihar ederek yaşamına son verdi.

4. Roberto Succo adlı tiyatro eseri 1988 yılında Fransız tiyatro yazarı Bernard-Marie Koltès tarafından kaleme alındı.

5. Eser Bernard-Marie Koltès’in son eseri.

6. Koltès,  Roberto Succo’nun aranma ilanını metroda görüp etkilendi ve hikayeyi araştırarak kaleme aldı. 

7. Verdiği bir röportajda Koltès, Roberto Zucco’nun “en güzel eseri” olduğunu ve hatta Succo’nun yaşamının bir Yunan tragedyasını andırdığını belirtiyor ancak bu eseri kaleme almasındaki kişisel motivasyonları açıklamaktan kaçınıyor.

8. Koltès, 1989 yılında vefat etmesi sebebiyle eserini sahnelenmiş olarak hiç izleyemedi. 

9. Eserin ilk kez 1991 yılında Berlin Schaubühne’de sahnelendi. 

10. Bruno Boëglin’in Fransızca olarak sahneye koyduğu eserin Fransa’da polemiğe sebep olması sebebiyle Chambéry’de yasaklandı. Ve burada yasaklanmasının asıl sebebi, Chambéry’li bir polis memurunun 1987 Nisanı’nda Succo tarafında öldürülmesiydi.

11. Fransız yazar Pascale Froment, Succo’nun hayatını anlatan “Je te tue: Histoire Vraie de Roberto Succo, assassin sans raison” isimli bir kitap yazdı. 

12. 2001 yılında Fransız yönetmen Cédric Kahn’ın bu kitabı uyarlayarak çektiği film ile Cannes Film Festivali’ne, ertesi yıl başrol oyuncuları Stefano Cassetti ile Isild Le Besco’nun “En İyi Umut Vadeden Erkek / Kadın Oyuncu” dallarında yarışmaya katıldı. 

13. Oyun, Türkiye’de ilk kez 23 Mayıs 1999 yılında, Tiyatro Festivali kapsamında İzmit Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından sahnelendi. Yönetmen Işıl Kasapoğlu’ydu.  Zucco’yu Tardu Flordun oynuyordu.

Kaynaklar: Magazin Litéraire no:395 Février 2001 Deborah Streifford Reisinger: Crime and Media in Contemporary France http://www.lesarchivesduspectacle.net/ Hürriyet Gazetesi Arşivi

Daha fazla yazı yok
2024-04-27 16:26:10