A password will be e-mailed to you.

Dünya Covid-19 sonrası yeni normale adapte olmaya çalışırken müzeler de bu sürecin bir parçası oluyor. Farklı ülke ve şehirlerden birçok müze aşılama merkezi olarak hizmet verecek.

2019’da 9,6 milyon ziyaretçi ile rekor kıran Louvre‘u 2020’de sadece 2,7 milyon kişi ziyaret etti. Mona Lisa‘nın evinin geçtiğimiz yıl gişe gelirinde 90 milyon Euro düşüş yaşandı. Bu yüzde 70’lik kayıp kültür sanat sektörüne dair sadece örnek bir veri… Kapanmak zorunda kalan, küçülen ve elindeki pahalı eserleri satarak ayakta durmaya çalışan birçok müze var. Almanya’da müzeler en az Şubat ortasına dek kapalı kalacak. Diğer ülkelerde de tablo benzer. Ancak Covid-19‘un artık tehdit oluşturmadığı günler gelene dek müzeler için yeni bir formül gündemde.

İtalya’nın Torino şehrinde bulunan Castello di Rivoli Çağdaş Sanat Müzesi, aşılama çabalarına yardımcı olmak için galerilerini sağlık çalışanlarına açıyor. Müzeye aşı olmaya gelenler sanatçı Claudia Comte’nin eserlerini görecek. Aşılama programı, ilk aşılanacak grup olan sağlık çalışanları ve yaşlılar için Mart ya da Nisan ayında başlayacak. Müze müdürü Carolyn Christov-Bakargiev yaptığı açıklamada, müzenin sosyal mesafeyi korumak için gerekli alana sahip girişim için yeterli donanıma sahip olduğunu söylüyor.

İngiltere’de Londra’daki Science Museum ve Dudley’deki Black Country Living Museum (BCLM) aynı formülün uygulanacağı diğer sanat alanları. Hatta Bournemouth isimli konser mekanı da aşı merkezine dönüştürüldü. Haftada 9 bin kişinin aşılanması beklenen ve İngiltere’nin güneyinde bulunan konser mekanında öncelikle sağlık çalışanları aşılanacak. Daha sonra ise diğer öncelik sırasında bulunan vatandaşlar buraya çağrılarak aşı olabilecekler.

 

İLGİLİ HABERLER

Sanat dünyası Corona krizi ile nasıl başa çıkıyor?

Müzelerin gözü dijital platformlarda

Daha fazla yazı yok
2024-05-04 04:29:34