A password will be e-mailed to you.

İstanbul Modern Sinema, Polonyalı yönetmen Krzysztof Kieślowski’nin Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en geniş retrospektifini sunuyor. 6- 23 Şubat tarihleri arasında gösterilecek “Kieślowski Hakkında Her Şey” programında film gösterimlerinin yanı sıra Kieślowski sineması üzerine bir söyleşi de gerçekleşecek.

İstanbul Modern Sinema, Sinema Sponsoru D-Smart’ın katkılarıyla ve Adam Mickiewicz Enstitüsü işbirliğiyle, “sinemanın şairi” olarak anılan; kendine özgü anlatımı, detaycı üslubu, yalın insan eleştirisi ve ince sinematografisiyle dünya sinemasına çok önemli başyapıtlar kazandıran Polonyalı yönetmen Krzysztof Kieślowski’nin Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en geniş retrospektifini sunuyor. 6- 23 Şubat tarihleri arasında gösterilecek “Kieślowski Hakkında Her Şey” programında film gösterimlerinin yanı sıra Kieślowski sineması üzerine bir söyleşi de gerçekleşecek.  6 Şubat Perşembe saat 19.30 yapılacak söyleşiye yönetmenle birçok filminde çalışan görüntü yönetmeni Jacek Petrycki, Kieślowski’nin kızı Marta Hryniak ve yönetmenin sineması üzerine kitaplar yayınlamış “Kieślowski uzmanı” gazeteci-yazar Alain Martin katılacaklar.   48 filmlik bu program, yönetmenin 70’ler Polonyası’ndaki sosyal gerçeklikleri aktardığı belgesel kariyerinden, Polonya televizyonu için çektiği ve On Emir’i temsil eden film serisi Dekalog’a uzanıyor. Fransız bayrağının simgelediği  özgürlük, eşitlik ve kardeşlik kavramları üzerine yaptığı Üç Renk üçlemesiyle uluslararası üne kavuşan bu kuvvetli öykü anlatıcısı, Ingmar Bergman ve Andrey Tarkovski ile birlikte Avrupa’nın auteur sinemasının nirengi noktalarından. Yönetmenin filmografisinin yanı sıra Hâlâ Hayatta isimli belgesel de Kieślowski’nin sanat yaşamını anlatıyor. 

“Kieślowski Hakkında Her Şey” programında Polonyalı ünlü yönetmenin 23 kısa metraj filmiyle birlikte 24 uzun metrajının yanında, Kieślowski sineması üzerine bir belgesel gösterime sunulacak. Yönetmenin retrospektif kapsamında gösterilecek filmleri arasında Polonya gerçekliğini yansıtan,  tesadüf ve zorunluluk arasındaki ilişkiyi zorlayan, Üç Renk üçlemenin muştusu, Rastlantının Böylesi (Sliding Doors, 1998) filminin de esin kaynağı olarak yeniden gündeme gelen Kör Talih (1987); aşkın ne olduğuna dair çarpıcı bir öykü olan Aşk Üzerine Bir Film (1988); yönetmenin son projesi Üç Renk filmlerini hem ruh hem de sinema dili olarak etkileyen, 10 bölümlük ve her biri bir saatlik olan Dekalog serisi; Cannes Film Festivali’nde Irene Jacob’a En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandıran Veronique’in İkili Yaşamı (1991); Juliet Binoche’un başrolünü üstlendiği Üç Renk: Mavi (1993); Üç Renk: Beyaz (1994) ve yine Irene Jacob’un Jean-Louis Trintignant ile  başrolünü paylaştığı Üç Renk: Kırmızı (1994) yer alıyor. Maria Zmarz-Koczanowicz’in yönetmenliğini üstlendiği 2005 yapımı Hâlâ Hayatta: Krzysztof Kieślowski Üzerine Bir Film başlıklı belgesel ise, Polonyalı yönetmenin yaşamına ve sanatına dair samimi bir portre aktarıyor. Film, Kieślowski’nin kariyerinin başındaki belgesellerden Dekalog serisine uzanan 50 filmlik filmografisinden seçilmiş kliplerin yanında Wim Wenders, Agnieszka Holland, Juliette Binoche gibi arkadaşlarının paylaştığı anıları da içeriyor.

Daha fazla yazı yok
2024-05-14 06:42:07