A password will be e-mailed to you.

İstanbul gündemi deprem gibi kapıda tehditleri, Kanal İstanbul gibi sonucunun öngörülemediği  çılgın projeleri konuşurken ressam Devrim Erbil önderliğindeki bir grup sanatçı ve yazar 500 yıllık bir hayal için yola çıktı: Leonardo Da Vinci’nin Haliç için tasarladığı köprüyü gerçekleştirmek.

Ressam Devrim Erbil, Osmanlı Padişahı 2. Bayezid döneminde Haliç’e köprü tasarlayan ancak bu hayali gerçekleşmeyen Rönesans’ın en önemli ismi Leonardo Da Vinci’nin projesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kapısını çalmaya hazırlanıyor. İstanbul Beşiktaş’ta 12 Şubat günü “Leonardo Da Vinci’ye Saygı” adlı sergiye katılacak 22 sanatçı ve yazar ile köprü projesi için harekete geçen Erbil, Milliyet‘e şunları söyledi:

“Da Vinci, 1502’de Osmanlı Padişahı 2. Bayezid’e dünyanın en büyük köprüsünü yapacağını bildirdi. Köprü, o günün koşulları içinde yapılamadı. Da Vinci, İstanbul’u, Osmanlı’yı biliyordu. Maalesef ki, projesinin yapılmamış olması büyük eksiklik. Şayet köprü yapılmış olsa, İstanbul daha çok turist çeken bir şehir haline gelirdi. 500 yıl sonra Da Vinci’nin hayalinin gerçekleşmesi için harekete geçeceğiz. Serginin ardından Cumhurbaşkanımızdan randevu talep edeceğim. Cumhurbaşkanımız, 2009 yılında Da Vinci Köprüsü’nün Eyüpsultan ile Sütlüce arasında yapılmasına yönelik bir çalışma başlatacaklarını açıklamıştı. Sanatın birleştirici gücü, bu köprü projesinde ortaya çıkacaktır. Proje, İstanbul ve Türkiye’ye prestij katar, İstanbul’un çehresini değiştirir.”

“AB ile birleşme sürecinde bir anıt”

2010 Avrupa İstanbul Kültür Başkenti projesi kapsamında 2009 yılında hazırlanan “Da Vinci Köprüsü” belgeselinde o dönem başbakanlık Recep Tayyip Erdoğan projenin gerçekleştirilmesini istediğini ifade etmişti. “Da Vinci’nin İstanbul için böyle bir tasarımı gerçekleştirmiş olması bizler için çok çok anlamlı. Sütlüce ile Eyüpsultan arasında böyle bir köprünün şu anda yapılacak olması, gerek büyükşehir belediyemizin yapmakta olduğu çalışma, gerekse Avrupa başkenti 2010 İstanbul projesi ile artık uygulamaya geçer duruma gelmesi AB yolundaki çalışmamızın da adeta anıtlaşmış eseri olacaktır. İnanıyorum ki, Haliç’te vücut bulacak Da Vinci Köprüsü, Türkiye ile AB arasındaki bütünleşme sürecinde çok farklı bir anıt olarak yer bulacaktır.” demişti.

Mucit, mühendis ve ressam Leonardo Da Vinci’nin Osmanlı’ya önerdiği ancak reddedildiği, Tarihi Yarımada’yı Galata’ya bağlayacak taş köprü geçtiğimiz yıllarda buzdan versiyonuyla Finlandiya’da inşa edilmişti.

 

İLGİLİ HABERLER

Leonardo Da Vinci’nin Haliç köprüsünü buzdan inşa ediyorlar

LEONARDO DA VINCI NASIL BU KADAR MEŞHUR OLDU?

 

Daha fazla yazı yok
2024-04-28 20:35:32