A password will be e-mailed to you.

Sanatçı ve akademisyen Selçuk Artut, kodlama tekniğiyle geometrik elementlerinin bir araya getirilmesi sonucu oluşan desenlere dair uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni kitabı ‘Yaratıcı Kodlama ile Geometrik Desenler’in lansmanını Gate 27’de gerçekleştirdi. Toplantı, Gate 27 direktörü Burak Mert Çiloğlugil’in ev sahipliğinde Gate 27 Kurucusu Melisa Sabancı Tapan’ın da katılımıyla gerçekleşti.

Kod yazım teknikleri ile yaratıcı bir dilin jeneratif biçimde oluşmasından hareketle teknolojik sanat üzerine düşünen Selçuk Artut, İtalyan fütürizmi ve Rus avangardının kodlarla yeniden yorumlanmasının ilhamıyla geometrik desenler üzerine çalışmaya başlar ve bu alanda önünde yeni bir sayfa açılır. Geometrik kaosun içindeki uyumu, tekrar eden öğelerin kurallarını ve çeşitli algoritmaları keşfeden Artut, sanat tarihi disiplinindeki Batı merkezci yaklaşımın karşısına geçip Ortadoğu, Asya ve Anadolu’nun çeşitli mimari eserleri ve zanaat ürünleri üzerinden bir arkeolojik çalışma yürütmeye başlar. 

Artut, yeni kitabının açtığı pencereden sanat tarihinin ihmal ettiği coğrafyalardaki kültürel, mimari, sanatsal öğelere karşı holistik bir yaklaşım geliştirmeyi de savunuyor ve geometri sanatıyla günümüzün “yeni?” medya sanatı arasındaki ilişkileri inceliyor. Yaptığı araştırmalar neticesinde İspanya’dan Özbekistan’a dek uzanan geniş bir coğrafyada tekrar eden geometrik desenlerin benzerliğini de keşfeden Artut’un kendi deyişiyle ‘matematiğin dünyadaki temsiliyeti’ de işin içinde olduğu için oldukça yaratıcı bir çalışma okuyucularla ve meraklılarla buluşmak üzere doğuyor.

Daha fazla yazı yok
2024-04-28 16:42:06