A password will be e-mailed to you.

Bor Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve sanat koleksiyoneri Özgür Cem Hancan’ın öncülük ettiği Bor Sanat, küratörlüğünü Ebru Nalan Sülün’ün üstlendiği “Parçalar & Haller” sergisi ile Hancan Sanat Koleksiyonu’nu sanatseverler ile buluşturuyor.

Hancan Sanat Koleksiyonu’ndan seçki sunan ve 63 eseri bir araya getiren sergi; Fikret Mualla’dan Fahrelnissa Zeid’e, Nuri İyem’den Mehmet Güleryüz’e önemli bir sanat tarihi seçkisini barındırmakta. Orjin Meşrutiyet’te gerçekleşecek “Parçalar & Haller” sergisi 15 Kasım – 15 Aralık tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Özgür Cem Hancan Sanat Koleksiyonu‘ndan seçki sunan “Parçalar & Haller”; bir koleksiyon aracılığıyla “koleksiyon yapma” eylemini tartışmaya açıyor.

Bir montajcı edasıyla varlığını ve tutkularını inşa eden “koleksiyoner”; Walter Benjamin’in “Hikâye Anlatıcısı” makalesinde tanımlanan ile uyumlanıyor. Benjamin’e göre “hikâye anlatıcısı”;  deneyim paylaşma yeteneğine sahip, bir olay ya da durumu nesilden nesle aktaran bir gelenek zincirinin mimarı olan bir bilgedir. Benjamin; bu eylemin dilden dile yayılan gücünden söz ederken üst üste eklenen bir deneyim çemberi olduğunu da vurgular. Tıpkı “koleksiyon yapma” eyleminde olduğu gibi…

Geçmişten bugüne “koleksiyon” yapma eylemi neyi ifade eder? Adeta geçmiş ile güncel/ güncel ile gelecek arasında edinilen seçimler bir bellek envanteri/ tanıklığı değilse nedir?

Bor Sanat; “Parçalar & Haller” seçkisinde Hancan Sanat Koleksiyonu‘nu izleyenlere tanıtırken bu sorulara da cevap arıyor. Koleksiyonların koleksiyoneri tanımlama halleri, koleksiyoner halleri, koleksiyonları inşa eden eserlerin parçalı halleri ve tümevarımla görünür olan tarihi/güncel aralıklar, koridorlar…

Sanatçıya dair öyküler

Fikret Mualla, İsimsiz, 1956

Hancan Sanat Koleksiyonu’nun önemli bir birikimini oluşturan Fikret Mualla’nın 32 eseri “Haller” bölümünde yer alıyor. Bu bölümde; koleksiyonerin sanatçıya olan tutkusu ön plana çıkarılırken, bu tutku büyük bir parçaya dönüşerek sanatçıya dair farklı öyküleri de anlatmaya başlıyor ve Fikret Mualla eserleri kendi içerisinde bir diyaloğun sonucu olarak küratöryel kurguda temalara ayrılıyor. Bu bölüm: Ruh Durumları & Çizgi, Paris Işıltısı, İnsan Halleri, Nü Denemeler, Natürmort Tutkusu, Vazgeçilmezi: Mektuplar, Ruh Durumları & Portre, Ruh Durumları & Kent başlıkları altında incelenebiliyor ve sanatçının sanat üslubuna, yolculuğuna bu yolla referanslar veren bir derinliği görünür kılıyor. “Haller” bölümünde Fikret Mualla’nın eser üretim halindeki parçalı hallerine Abidin Dino ve Taha Toros’un Fikret Mualla’ya dair yorumları da eşlik ediyor ve eserler bu yolla okunur da kılınıyor.

Sanatçının sayısal varlığı

Fahrelnissa Zeid

“Parçalar” bölümünde ise; bir koleksiyonda sanat eserinin/sanatçının nicel/sayısal varlığı ne demektir? Oluşan bu “parça” ların büyük ya da küçük, belki biricik olma hali koleksiyonlarda neyi ifade eder? sorularına cevap aranıyor. Bu bölüm; Ali Atmaca, Kemal Önsoy, Selma Gürbüz, Fahrelnissa Zeid, Fikret Otyam, Burhan Doğançay, Mehmet Güleryüz, Nimet Berdan, Chant Avedissian, İzzet Arda Onursan, Mustafa Ayaz, Ergin İnan, Nuri İyem ve Özdemir Altan eserlerinden oluşuyor. Tıpkı bir şiirin mısralarını tartışmaya açmak ve tüm şiiri çözümlemek gibi, “Parçalar” bölümünde yer alan her bir eser bütünü mümkün kılarken aynı zamanda ana öge görevini de üstleniyor.

Küratörden

Fikret Mualla, 1958

“Parçalar” bölümünde; “parça” olgusu kavramsal boyutta serginin paydasını oluşturmakta. Bir koleksiyonda yer alan her bir parça/eser; bütünü mümkün kılarken ana öge görevini de üstlenmekte. Tümevarım yoluyla düşünüldüğünde tek bir parça eseri alma hâli ve bu parçaları bütünlemek koleksiyon yapmanın bir sorunsalı olarak da düşünülebilir. İşte bu sorunsal sergide; “Parçalar” bölümünde sunulan ardışık paydalar ile karşılaşma halinde deneyimlenerek tartışmaya açılıyor.
Tıpkı bir şiirin mısralarını tartışmaya açmak ve tüm şiiri çözümlemek gibi…

Nuri İyem,1957

Özgür Cem Hancan’dan Bor Sanat’ın kuruluş sürecine dair

“Bor Sanat’ı kurma fikri, sanat koleksiyonumun gelişimi ve toplumsal-sanatsal farkındalığımın artması ile zaman içerisinde önemli hedeflerim arasında yerini aldı. Bir koleksiyon oluşturmak büyük bir emek ve çaba gerektiriyor. Bu çabayı kişisel bir tutkunun ötesine taşıyıp aynı zamanda sanatın toplum içindeki etkisini artırmaya ve kültürel bir mirası korumaya destek vermek istedim. Koleksiyonerlik söz konusu olduğunda kişilerin geçici ama kurumların kalıcı olduğunu düşünüyorum. Sonraki nesillere aktarım da ancak bu yolla sağlanabilir. Bor Sanat ile kendi markası ve kimliğiyle yola çıkan, vizyonu baştan çizilmiş, doğru kişilerle işe başlamış, uzun yıllar yaşayan ve en önemlisi şahsi bir koleksiyon olmaktan öteye geçip zamanla kurumsallaşacak bir marka yaratmayı hedefliyorum. Bor Sanat’a merhaba dediğimiz “Parçalar & Haller” sergisiyle birlikte, koleksiyonum ile anlatmaya çalıştıklarımı, fikirlerimi, nasıl hissettiğimi biraz daha yüksek sesle anlatabiliyor ve koleksiyonu izleyenlere görünür kılabiliyor olduğumuz için çok heyecanlıyım.”

Özdemir Altan, İsimsiz, 2012-13
Mustafa Ayaz, İsimsiz, 1999

15 Kasım – 15 Aralık tarihleri arasında Orjin Meşrutiyet’te gerçekleşecek sergi, haftanın her günü 09:00 – 20:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Bor Sanat hakkında

Bor Sanat; Bor Holding’in sürdürülebilir iş ve yaşam dengesi felsefesini sanatla birleştirerek, toplumun sanatsal- kültürel zenginliğini artırmayı ve sanatı toplumsal bir değer haline getirmeyi amaçlayan oluşumudur. Bor Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Cem Hancan’ın sanata olan tutkusundan ilham alınarak kurulan Bor Sanat, kültür-sanat faaliyetlerini bilgi ile bütünlemeyi ve topluma fayda sağlamayı hedefleyen vizyonu ile yola çıkmıştır.

Daha fazla yazı yok
2024-04-27 08:07:18