A password will be e-mailed to you.

Dünyanın en iyi 10 uzak müzesi arasında gösterilen Baksı Müzesi, bu sene birincisini düzenlediği Bayburt Öğrenci Sanat Şenliği ile güzel sanatlara yeteneği olan çocukları keşfetmeye yönelik ilk adımını attı

Kurulduğu günden bu yana özel etkinliklerle Bayburt’tan geniş kitlelere hitap eden Baksı Müzesi, bu defa geleceğin sanatçılarını keşfetmek adına gerçekleştirdiği bir özel projeyi daha hayata geçirdi. Bayburt 1. Öğrenci Sanat Şenliği’nin final günü olan 8 Haziran 2013 Cumartesi günü, Baksı Müzesi’nde düzenlenen herfene (piknik) etkinliği ile sona erdi. “Dede Korkut Masalları”, “Bayburt Efsaneleri” ve “Sokak Oyunları” temalı resim yarışması ile duyurusu yapılan şenliğe bine yakın öğrenci başvurdu. Başvurular arasında en başarılı 150 resim ve atölye çalışmaları bugün düzenlenen herfene etkinliğinde sergilendi. Çocukların çalışmalarından oluşan serginin gezilmesi ile başlayan şenlik; çocuk oyunları, folklör, tiyatro ve hediyeli kete dağıtımı ile devam etti.

Prof. Hüsamettin Koçan: “Bu proje bir yetenek keşfetme yolcuğu idi…”

Bayburt için geleneksel bir değer olan herfene etkinliği ile bir araya gelen Bayburtlular, çocuklarının sergisini gezdikten sonra herfene alanına dönüşen Müzenin bahçesinde toplandılar. Şenliğin final programında açılış konuşmasını Baksı Müzesi’nin kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan yaptı. Konuşmasında, Baksı Müzesi’nin amacına değinen Prof. Koçan, irrasyonel projelerle rasyonel bir zemin oluşturmaya çalıştıklarını ve Bayburt Öğrenci Sanat Şenliği’nin de bu projelerden biri olduğunu söyledi. Şenlik öncesi yapılan çalışmalar hakkında da konuşan Prof. Koçan, atölyeye katılan çocukların müzeye gelişlerindeki enerjisini, geleceğe sabırsızlıkla baktıklarını ve bu nedenle bu çocukların enerjisi ile projenin yarınının da olacağını belirtti.

Prof. Koçan sözlerine şöyle devam etti: “Çocuk Sanat Şenliği projemizin geleceği bizim için çok önemli. Buradaki çocuklarımız son derece yeniliklere açık, zeki, yorumlayabilen ve kavrayabilen bir yapıya sahip. Atölye çalışmaları süresince doğayı estetik bir yoruma getirmede çok başarılı oldular. Görsel sanatlara ve tasarıma yeteneği olan çocuklarımıza bir imkan sunabilirsek, kültürel değerlerimizi çoğaltarak sürdürebileceğiz. Bayburt bu konuda büyük bir kapasiteye sahip… Bu proje ile bunu bir kez daha görmüş olduk.

Yaklaşık bin öğrenci, resim yarışmamıza katıldı, jürimiz ile bu sayıyı 150’ye indirdik. Şu an Müzemizin sergi alanında sergilenmekteler. Bu 150 öğrenci içinden 30 öğrenciyi atölyelerimize davet ettik. Atölyeye çalışmalarına katılan en başarılı 15 öğrencimiz de Vakfımız tarafından bir eğitim yılı burs kazandılar. Burs kazanan çocuklarımız çalışmalarını sürdürdükçe üniversiteye kadar bu haklarını korumuş olacaklar. Önümüzdeki sene bu öğrencilere yenilerini ekleyeceğiz. Her sene çoğalarak devam edeceğiz.

Bu proje, bir yetenek keşfetme yolcuğu idi… Aynı zamanda gelecek dönemde kurmayı planladığımız Yetenek Geliştirme Akademisi’nin de ilk adımı oldu. Kuracağımız akademi Güzel Sanatlar Akademisi ile karıştırılmamalı, bu okullara yönelecek çocuklarımızı keşfedecek ve bu alanda önlerini açacağımız bir sistemi oluşturacağız.”

Bayburt Belediye Başkanı Polat: “Öğrenci Sanat Şenliği ile Müze, artık geleceğe yönelik üretime geçti.”

Merkezileşmeye başlayan bir dünyada Baksı Müzesi’nin merkez dışına taşarak ezberleri bozduğunu belirten Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat şunları söyledi: “Öğrenci Sanat Şenliği ile Müze, artık geleceğe yönelik üretime geçti. Bayburt’ta beşeri sermayeye yatırım yapmak hepimizin önemsemesi gereken bir durum. Bunun desteklenmesi gerekir. Yerel yönetim olarak her zaman Baksı Müzesi için elimizden gelen desteği göstereceğiz. Bayburt’ta, gençlerimizde bir potansiyel var. Güzel sanatlara yönelik olan potansiyelimizi bu proje ile görmüş olduk. Çocuklarımızı okula gönderdiğimizde, yaşıtları ile oyunlar oynadıklarında modern çağın sunmuş oldukları oyuncaklar ile oynuyorlar. Eskilerimiz toprakla, ağaçlarla oynarlardı. Bir üretkenlik vardı. Burada gerçekleşen çalışmalarda yeniden hatırladık ki çocuklarımızın yaratıcılığının gelişmesi için onları doğaya bırakmalıyız. Filozofun söylediği gibi bir yıl sonrasını düşünen insanlar tohum eksinler, 10 yıl sonrasını düşünenler fidan diksinler, 100 yıl sonrasını düşünen insanlar insan yetiştirsinler.”

Vali İpek: “Bayburt’un sanattaki yerini Türkiye’ye anlatmak istiyoruz”

Bayburt’un yaşam şartlarının Türkiye’nin birçok yerine göre çok daha iyi olduğunu ve Buna uluslararası ve entelektüel katkıyı da Baksı Müzesi’nin sağladığını söyleyen Bayburt Valisi Hasan İpek ise, şunları ifade etti: “Bugün Bayburt’un sanattaki yerini Türkiye’ye anlatmak istiyoruz. Hem kendimize kabul ettirmek, hem de Türkiye’ye bunu göstermek istiyoruz. Karadeniz’in bu yüksek yaylasında böyle bir müzenin olması bunun bir göstergesiydi. İçindeki eserler bunun bir göstergesiydi. Ve bugün bizim çocuklarımız bunları en iyi yapar diyerek biz bunları hem kendimize hem de Türkiye’ye göstermek istiyoruz. İşte bu şenliğin amacı ve anlamı budur.”

Yetenekli 30 öğrenci doğanın sundukları malzemeler ile harikalar yarattı…

Sergilenecek 150 resim arasında en başarılı bulunan 30 öğrenci, beş gün boyunca Baksı Müzesi’nde sanat ve tasarım atölyelerinde eğitimlere katıldı. Ağaç dalları, taş, tahta gibi doğadaki malzemeler ile çalışıp estetik bir değer oluşturmaya çalışan öğrencilerin atölye çalışmaları Müze’de sergilenmek üzere yerini aldı.

Öte yandan sürpriz hediyelerin yanı sıra atölye çalışmalarına katılan genç ressam adaylarından en başarılı olan 15 öğrenci, ayrıca Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından eğitim bursu ile ödüllendirildi. Baksı Kültür Sanat Vakfı’ndan burs kazanan isimlere en büyük destek ünlü modacı Özlem Süer ve işadamı Kamil Aktaş’tan geldi.

Bayburt I. Öğrenci Sanat Şenliği – Atölye çalışmaları ile burs kazanan öğrenciler:

Mehmet Çelebi, Melisa Orhan, Serkan Çiğdem, Efe Yılmaztürk, Fatma Birgül, Esra Özdemir, Adem Can, Ahmet Koçyiğit, Beyzanur Kaya, Emre Genç, Sena Kocaoğlu, Burak Bayrak, Ali Talip Ünsal, Oğuz Eren Güneş, Turgay Okumuş

Atöyle çalışmalarına katılan diğer öğrenciler:

Halime Köse, Ayşe Özen, Esmanur Varınca, Zeynep Kaymak, Furkan Aydın, Fatmanur Güveli, Y. Gülru Çarpadan, Mustafa Şenyiğit, Batuhan Sepin, Burak Polat, Özge İli, Süeda Gürbüz, Şeymanur Kaya, Nidanur Delikaya

 

Daha fazla yazı yok
2024-05-21 12:34:20