A password will be e-mailed to you.

Paris’teki iklim değişikliği konferansındaki on binlerce kişilik protestoyu ve kendini dünyanın en büyük reklam karşıtı hareketi olarak tanımlayan Brandalism’i sanatatak.com yazarı Selman Akıl anlattı.

Paris’teki “İklim değişikliği” konferansında, konferansın samimiyetine ve 13 Kasım’daki Paris saldırısının ardından alınan olağanüstü hal kararına karşı protestolara polis sert bir şekilde müdahale edip gözaltılar yapmasıyla, eylemciler farklı yaratıcı eylemler ortaya koydu: 10 bin çift ayakkabı girişin yasak olduğu Republique Meydanı’na bırakıldı. On binlerce insan el ele tutuşup kocaman bir insan zinciri oluşturdu. 

Konferansın “yalanlarını” yüzlerine vurmak isteyen sadece sokakları dolduran binlerce insan olmadı bir tek. 

2012 yılında oluşturulmuş Brandalism hareketi, konferanstaki liderlerin ve konferansa sponsor olmuş şirketlerin küresel ısınmanın asıl sorumluları olduklarını ifşa ettikleri 600’den fazla çalışmalarıyla Paris sokaklarındaki reklam panolarını donattı. Brandalism kelimesi “brand”( İngilizcedeki “marka”) ve “Vandalizm” kelimelerinin birleştirilerek türetilmiş. Kendini en büyük reklam karşıtı kampanya olarak tanımlayan hareket, kuruluşundan bugüne gittikçe büyüyor ve hareketin içinde bugün 19 ülkeden 80 sanatçı yer alıyor. 

Paris’teki en öncelikli amaçlarının her şeyden önce toplanma ve protesto hakları ellerinden alınmış Paris halkına destek olduğu ve reklam panolarına yerleştirdikleri çalışmalarla reklam, tüketim toplumu, fosil yakıt bağımlılığı ve küresel ısınma arasındaki ilişkiye dikkat çekmek olduğunu söylüyorlar. 

Brandalism’den Joe Elan şöyle açıklıyor durumu: "En büyük kirletici olmalarına rağmen, Air France ve GDF- Suez-Engie gibi şirketler iklim müzakerelerinin sponsoru olarak kendilerini çözümün bir parçası olarak sunuyorlar. Hâlbuki onlar aslında problemin en büyük parçaları." Ve devam ediyor: " Biz kullanmakta oldukları alanları onlardan geri alıyoruz çünkü tüketimi körükleyen reklamın rolünü değiştirmek istiyoruz. Reklam endüstrisi fosil yakıtların ürettiği ürünleri tüketmemiz için arzularımızı besliyor ve bu doğrudan küresel ısınmanın nedenleriyle bağlantılı. İklim müzakereleri konuşmalarında gördüğümüz gibi, yüksek para sahibi sponsor şirketler böyle bir durumda bile seslerinin herkesinkinden çok çıkmalarını sağlıyorlar."

Brandalism’den Bill Posters da şöyle diyor: "Hükümet trajik 13 Kasım olayından sonra sivil toplumun bir araya gelmesini yasaklamayı seçti ama büyük şirketlerin etkinlikleri devam ediyor… Buna rağmen küresel ısıma üzerine konuşmayı, bu kargaşayı ilk elden yaratan politikacılara ve şirket lobilerine bırakamayız.”

Daha fazla bilgi ve görsel için:  http://www.brandalism.org.uk/

Daha fazla yazı yok
2024-05-05 23:38:22