A password will be e-mailed to you.

NDS, uluslararası piyano yarışmasının koşullarını açıkladı.

Belki çok kişi için bir şey ifade etmiyor ama bu ülkede hala kültür sanat alanında bir şeyler yapmak için çırpınan ve buna hiç de mecbur olmayanlar var! Hiç de mecbur olmayandan kastım, örneğin bu ülkede sadece görevli olarak bulunan bir yabancı. Ama o bir öğretmen, dahası bir eğitmen ve kültür ve sanatın eğitimdeki rolüne inanmış bir entelektüel ise bunun için çalıştığı kurumun maddi manevi bütün olanaklarını kullanarak bu ülkeye katkıda bulunuyor.

Notre Dames de Sion, Fransız Lisesi Müdürü iken tanıdım Bay Lansalut’yü. Önce Edebiyat Ödülü’nü hayata geçirdi. Bir yıl Türk yazarların, bir yıl Fransız yazarların iki yıllık bir süre içinde Türkçe yayınlanmış yeni eserlerinden birini seçerek verilen ödüller, 14 yıl içinde edebiyat ödülleri arasında saygın bir yer edinildi, çünkü bunun için çok özen ve dikkat gösterildi. Ödül törenleri, Fransız Sarayı’nda büyük bir katılımla yapılırken ödülün maddi ve manevi değeri de önem kazandı.

Müzik de katıldı

Lansalut’nün ikinci adımı İstanbul’a bir uluslararası Piyano yarışması kazandırmaktı. İlki 2013 yılında yapılan ve adı İstanbul Orchestra’Sion Uluslararası Piyano Yarışması olan yarışma iki yılda bir gerçekleşiyor.  Yarışmaya hedeflendiği gibi uluslararası yarışmalarda kariyer arayan genç ve değerli müzisyenler video ile başvuruyor, bunlar arasından seçilen adaylar bir hafta süreyle İstanbul’da ağırlanarak yine uluslararası müzik dünyasından seçilmiş jüri üyeleriyle bir araya getiriliyor ve çeşitli konkurlardan geçiriliyor. Kuruluşundan bu yana, yarışmanın jüri üyeleri arasında Paul Badura Skoda, Süher Pekinel, Pierre Réach, Ayşegül Sarıca, Ali Darmar, Olivier Moulin ve Gülsin Onay gibi uluslararası üne sahip sanatçılar yer aldı.

Uluslararası üyelikler

İstanbul Orchestra’Sion Uluslararası Piyano Yarışması 2013’ten beri Alink-Algerich Vakfının ve 2017’den beri Dünya Uluslararası Müzik Yarışmaları Federasyonunun üyelerinden biri oldu. İki yıl önce Mr Lansalut Türkiye’den ayrılarak yerini onu aratmayacak kadar kültür ve sanata önem veren Mr. Alexandre Abellan’a bıraktı. Okul Müdürü ve Yarışma Başkanı olan Mr. Abellan, geçtiğimiz gün yapılan basın toplantısında “Uluslararası Piyano Yarışmamız, parçası olduğu eğitim projesinin çok ötesine geçmekte olup, itibarımızı oluşturan mükemmellik arayışımızı temsil ediyor. Bu yarışma, genç yeteneklerin değerini gün ışığına çıkararak, niteliği ve önemi ile İstanbul’un kültür ve eğitim sahnesinde görünür olmamızı sağlıyor” diyerek amaçlarının altını çizdi. Jüri Başkanı Jean-Yves Clément ise “Yarışma amacımız rekabet ruhunu sürdürmek değil, onun ötesine geçmek, sanat ve eğitimin yararına bir yarışma düzenlemek olacaktır” dedi.

Jean-Yves Clément

Bu yıl yarışma yılı

NDS Büyük Salonu’nda yapılan basın toplantısında bu yılki yarışmanın koşulları da açıklandı. Yarışma 1-4 Nisan 2024’de İstanbul’da NDS Büyük Salonu’nda yapılacak. Yarışmaya başvurmak için son kayıt tarihi 1 Aralık Cuma günü. Ön eleme aralık ayı içinde gerçekleşecek ve yarışmacılara 18 Aralık tarihine kadar bilgi verilecek.

Ödüller

Yarışmaya katılacak adayları birkaç ödül bekliyor: Birincilik Ödülü 8.000 $, İkincilik Ödülü 4.000 $, Üçüncülük Ödülü 2.000 $. Ayrıca birinci olan piyaniste iki yıl boyunca Türkiye’de ve Fransa’da bir seri konser vermesi için teklifler yapılıyor.

Öğrenciler de ödül veriyor

Bu ödülün dışında NDS öğrencilerinden oluşan bir jüri tarafından da Gençlik Ödülü veriliyor. Ayrıca iki özel ödül de var: Birisi Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin tarafından verilecek olan özel ödül ve Cemal Reşit Rey Ödülü. CRR Genel Sanat Yönetmeni Murat Cem Orhan 4 Nisan 2024 Perşembe günü saat 20.00’da CRR Konser Salonu’nda düzenlenecek yarışma finalinde seçtiği bir adaya Cemal Reşit Rey Ödülü’nü takdim edecek ve ayrıca diğer ödüller de Gala Gecesi’nde takdim edilecek.

Bu yılın jürisi

Her yıl değişen jüri içinde dünyaca ünlü müzisyenler olduğunu belirtmiştim. Bu yıl 6. İstanbul Orchestra’Sion Uluslararası Piyano Yarışması Jürisi Jean-Yves Clément, Jüri Başkanı ve Anna Geniushene; Denis Pascal; Etsuko Hirose; Gülsin Onay; Lukas Geniusas ve Toros Can’dan oluşuyor. Yarışma kapsamında İBB, CRR Konser Salonu, İKSV ve Fransız Kültür Merkezi ile düzenli olarak işbirliği yapılıyor ve bu işbirliği sonucu yarışmacılar Steinway bir piyano çalarak yarışabiliyor. Yarışmacılara finalde  orkestra şefi Orçun Orçunsel yönetimindeki Orchestra’Sion orkestrası eşlik ediyor.

Bir özel okulun böylesine kapsamlı ve düzenlemesi zor bir uluslararası yarışmayı üstlenmesi, bunun okula kattığı değerin yanında İstanbul ve Türkiye’ye de değer kattığını hatırlatmak gerekiyor. CRR’de yapılacak yarışma finalini de duyuracağım, izlemek sadece davetiye isteyerek katılmak mümkün. Bundan önceki yarışmacılar müthişti, bu yıl da iyi adayların katılacağına inanmak istiyorum.  

Daha fazla yazı yok
2024-05-07 09:36:03