A password will be e-mailed to you.

Eleştirel düşüncenin çağdaş kalemlerinden Achille Mbembe’nin tüm gezegeni içine hapseden, gündelik ilişkilere dek sızan ve insanları esir alan bir düşmanlık ilişkisinin çağımızın kuralı ve kurucu normu haline geldiğini ileri sürdüğü “Düşmanlık Politikaları” bu haftaki kitap tavsiyemiz…

İçinde bulunduğumuz karamsar tabloya bakarak Achille Mbembe soruyor: Dünyanın her yerini kendi yuvası yapan, köklerini sorgulayan ama aynı zamanda tüm gezegene kök salan, gelip geçiciliğinin bilincinde, yeryüzünü ortak payda yaparak düşmanlık ilişkisinden kurtulabilecek bir insanlık mümkün mü? Hümanizmin de ötesine geçerek bütün canlıları kapsayacak bir politika ve ortak bir soyağacı tesis edilebilir mi? Yoksa treni çoktan kaçırdık mı?

Frantz Fanon’un izinden giden yazara göre savaş, çağımızın kutsadığı değer haline gelmiş durumda. Düşmanlığın, savaşın kutsanan değerler haline gelişiyle toplumlarımız demokrasiden hızla uzaklaşıyor. Kaldı ki, demokrasinin de kökleri karanlık… Kendi suç geçmişlerini hatırlamak istemeyen bu toplumlar, icat ettikleri kötülük nesnelerinin korkusuyla yaşıyor ve bunlardan şiddet yoluyla kurtulmak istiyorlar. Liberal demokrasiler olağanüstü hali olağanlaştırıyor, çitleri yükseltiyor, hem kendi içlerinde hem de dış düşmanlarına karşı diktatörce uygulamaları hayata geçirmekte tereddüt etmiyorlar. İnsan hakları ve eşitlik ilkeleri zaten çoktan harap olmuş, tükenmiş halde.

Nanoırkçılık meşruiyet kazanmaya çalışıyor

Milliyetçilik en kanlı haliyle yeniden boy gösteriyor. Siyasal düzen ölüme yönelen bir örgütlenme biçimi olarak kendini yeniden oluşturuyor. Toplumsal bünyenin hücrelerine kadar sızan nanoırkçılık, şiddet ve yasa, inanç ve itaat, norm ve istisna, hatta özgürlük ve güvenlik arasındaki ilişkileri bulandırarak meşruiyet kazanmaya çalışıyor.

İletişim Yayınları, ırkçılık üzerine çalışan ve Frantz Fanon’un izinden giden ünlü düşünürlerden Achille Mbembe’nin Zenci Aklın Eleştirisi’nden sonra bu kez de yeni kitabı Düşmanlık Politikaları’nı yayımlıyor. Yükselen milliyetçilik, nanoırkçılık, artan şiddet, diktatörleşen devletler ve güvenlik söylemiyle kısıtlanan özgürlüklere dikkat çeken Mbembe, Ayşen Gür‘ün Türkçeye çevirdiği kitapta geçmişini sorgulayarak yarınını inşa etmeyi göze alabilecek bir toplum ihtiyacını konu ediniyor.

 

 

İLGİLİ HABERLER

Haftanın kitabı: Gods of Nemrud

Haftanın kitabı: Aris’in Yolculuğu

Daha fazla yazı yok
2024-05-06 16:46:13